Nevarà a cotes baixes i alguns pobles de Catalunya quedaran tenyits de blanc amb temperatures de rigorós hivern. Quan nevarà i en quines cotes? Atenció també al temps previst per al pont de la Puríssima perquè ens farem un tip d'obrir els paraigües, bones notícies tenint en compte la greu sequera que pateix el país. Si voleu saber quan nevarà i quins dies de la setmana que ve plourà a Catalunya, no us perdeu la previsió del temps en aquest vídeo:

 

Catalunya, sota zero!

El fred és el gran protagonista d'una situació meteorològica que els pròxims dies ens pot portar sorpreses en forma de neu a cotes baixes. De moment ja fa un fred que pela a tot el país amb temperatures sota zero a bona part de l'interior. Així es desperta Catalunya aquests dies: amb fortes gelades i gebrades combinades amb les boires que redueixen la visibilitat a moltes zones. A Lleida, per cert, estan preocupats perquè cada any hi ha menys boira cosa que representa un greu problema per a l'agricultura. Molts dies amb boira, els camps acumulen dècimes de litre de precipitació per metre quadrat i això va molt bé perquè, entre altres coses, afavoreix el creixement de l'ordi i el blat.

Gebrada a Tarroja de Segarra amb una mínima de  4,5ºC Foto @jordiprat2
Forta gebrada a Tarroja de Segarra amb una temperatura mínima de 4,5ºC / Foto: @jordiprat2

Quan nevarà a Catalunya?

Aquest divendres farà sol i molt de fred a tot Catalunya amb boires a l'interior. Intervals de núvols a la costa i al prelitoral, més abundants al sud de les comarques de Tarragona on no és impossible que s'escapin quatre gotes. El vent moderat de gregal farà que la sensació de fred sigui encara més acusada. Dissabte i diumenge podríem tenir sorpreses en forma de neu a cotes baixes. Tindrem una bossa d'aire fred de -25ºC a 5.600 metres d'altura i molts núvols a tot Catalunya. Farà un fred que pelarà amb temperatures màximes que no passaran dels 8 o 10ºC a la majoria de pobles i ciutats. I atenció perquè cauran xàfecs dispersos que seran en forma de neu per damunt dels 800 metres. A més es pot desplomar aire fred de les capes altes i, puntualment, no descartem veure neu a cotes inferiors. Ruixats de neu granulada o calabruix.

Boira a Olot Foto @manelsersol
Les boires redueixen la visibilitat a Olot, capital de la Garrotxa / Foto: @manelsersol

Pont de la Puríssima força plujós

El proper dilluns, 5 de desembre, dominarà el sol a la majoria de comarques excepte en planes interiors on tindrem boira. Es mantindrà l'ambient molt fred tot i que les temperatures diürnes seran una mica més altes. El dimarts, dia 6 de desembre, canviarà el temps amb pluges i tempestes generals durant la tarda i de cara a la nit. La cota de neu voltarà els 1.400 metres i l'ambient no serà tan fred com en dies anteriors. Dimecres el cel estarà mig ennuvolat amb moltes estones de sol però poden caure pluges de caràcter dispers a qualsevol punt del país. Baixaran les temperatures i la cota de neu se situarà al voltant dels 1.200 metres al Pirineu de Lleida i dels 1.400 metres al Pirineu oriental.

Més fred a partir de mitjans de setmana

Dijous, 8 de desembre, cauran xàfecs dispersos intercalats amb moltes estones de sol. Nevarà per damunt dels 1.000 metres a la cara nord del Pirineu i dels 1.200 a la resta. Dissabte, dia 10, farà més sol tot i que tindrem intervals de núvols sobretot a la costa. El dia de l'operació retorn del llarg pont, diumenge, 11 de desembre, tornarà a ploure a tot Catalunya amb neu per damunt dels 1.400 metres. Precaució a la carretera perquè, molts dies, tindrem boires abundants.