La calor hivernal que s'està vivint a Catalunya no és normal i això comporta conseqüències nefastes i molt perilloses fins i tot per a la vida. Els més de 25 °C que s'han donat els dies de Nadal són incompatibles amb la neu que hi ha a les muntanyes. Al Pirineu català la quantitat que s'hi acumula no és suficient per provocar allaus, però a altres punts, com als Alps, ja han començat a patir els efectes de les altes temperatures amb un greu despreniment que ha sepultat 10 persones. A l'altra cara de la moneda, els arbres i plantes paren bojos i floreixen a deshora, tot i que aquestes flors tenen les hores comptades quan torni a baixar la temperatura. Un escenari fora del comú al desembre que pot anar a pitjor. Al vídeo de la previsió del temps d'aquesta setmana t'expliquem si per Cap d'Any 2023 encara farà més calor!

 

 


🔴 Més calor per Cap d'Any 2023? Així serà el temps a Catalunya l'última setmana de l'any

Calor desorbitada al desembre... que anirà a més! 

La notícia aquestes festes de Nadal ha estat la calor, que ha superat totes les expectatives: més de 26,3 °C a Anglès, 24 °C a Riudecanyes i 24,6 °C a Santa Coloma de Farners. A Catalunya, la neu que es desfà als Pirineus no és cap problema, perquè la quantitat total és molt poca (hi ha entre 20-40 cm a les obagues a 2200 metres). Però als Alps, la suma entre la neu (més de 50 cm a 2500 metres) i la calor desmesurada dels últims dies (han arribat als 7,1 °C el dia de Nadal; acostumen a estar sota zero i ha fet massa calor per la bona conservació de la neu) ha provocat situacions molt perilloses. Diumenge es va produir una greu allau a una estació a l'oest d'Àustria, Lech/Zürs, que ha deixat imatges esgarrifoses de la sepultura de diverses persones. Inicialment, es van comptar fins a 10 desapareguts. Finalment, i després de passar tota la nit amb més de 200 operatius de salvament, s'han trobat totes les persones amb vida. 

🟡 Rescatats amb vida tots els desapareguts en l'allau a una estació d'esquí d'Àustria

No tan lluny, als Pirineus de l'Aragó, on els gruixos de neu són més abundants que al català (als cims més alts també se superen els 30 cm) els excursionistes avisen que les altes temperatures estan fent que la neu comenci a fondre's. Allà, el fort pendent de les muntanyes fa que algunes zones tinguin risc de col·lapse. Recomanen precaució, tot i que de moment, segons l'AEMET (Agència Estatal de Meteorologia), el risc d'allaus és feble.

La situació no té perspectives de millora: farà encara més calor pel dia de Cap d'Any. L'arribada de vent més càlid del sud farà que a Catalunya els termòmetres pugin fins als 20 °C a Girona o Banyoles, i s'hi aproximin molt a Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Sant Celoni, o Tarragona. La setmana avançarà sense sorpreses: dijous, no es notaran canvis en la temperatura, tot i que els termòmetres baixaran algun grau al migdia. Hi haurà més núvols, amb algun ruixat i floc de neu al migdia al Pirineu de Lleida. La boira no perdonarà i tornarà a aparèixer al Pla de Lleida i, menys densa, a la Costa Brava. Divendres, a les portes del canvi de temps, de bon matí es tornaran a repetir les boires i algun ruixat al Pirineu lleidatà. La cota de neu de matinada se situarà als 2200 metres. Dissabte, l'últim dia de l'any, vindrà marcat per una pujada forta de temperatura que podria deixar els termòmetres amb valors primaverals. No es preveu cap baixada fins al següent dimarts

L'últim dia de l'any farà més calor! Els termòmetres tornaran a fregar els 20 ºC / Font: Windy ICON-EU
L'últim dia de l'any farà més calor! Els termòmetres tornaran a fregar els 20 °C / Font: Windy ICON-EU

La vegetació també para boja

Els arbres i plantes intenten adaptar-se als canvis de temperatura que està provocant aquesta crisi climàtica i la conseqüència d'aquesta calor inusual és que estan florint a deshora. Les altes temperatures els confonen i fan que comencin a brotar les primeres flors i els primers fruits.

Quins són els problemes més greus d'aquests canvis de patrons a la vegetació? Si els cultius floreixen massa d'hora, hi ha risc que es facin malbé amb les glaçades d'hivern que es donaran després d'aquests dies de calor poc habitual. A més, la floració de les plantes és part d'un cicle que involucra insectes pol·linitzadors, que al seu torn, atrau un cert tipus d'aus. Canvis tan ràpids als patrons climàtics provoquen que les espècies es vegin forçades a adaptar-se amb molta velocitat. Pot ser que algunes espècies no siguin capaces d'adaptar-se amb facilitat i que la seva supervivència es vegi compromesa.