L'hivern de la temporada 2023/2024 s'ha decidit a passar de puntetes i excepte d'una setmana puntual amb fred intens, la resta de dies han estat més aviat primaverals que no pas hivernals. Aquesta setmana es tornarà a repetir la mateixa història amb una pujada de la temperatura progressiva que podria tocar sostre entre dijous i el cap de setmana. La manca de fred podria avançar la floració i la vinya i despertar la vegetació. Una situació perillosa si més endavant, a finals de febrer, març o principis d'abril, arriba una invasió freda. A més, les altes temperatures aniran acompanyades d'estabilitat i absència de precipitacions fins com a mínim la vintena de febrer. Catalunya ha celebrat un parell de dies d'hivern, pluges i tempestes, però ara cal estrènyer el cinturó amb una nova i llarga penitència anticiclònica.

 

El vent té les hores comptades. Fins quan?

La previsió del temps per dilluns anuncia un inici de setmana tranquil amb sol, vent i alguna gotellada. Cel assolellat a bona part de Catalunya amb núvols decoratius a la meitat nord. A la tarda arribaran alguns núvols a les comarques de Ponent i l'Ebre i el vent fort de mestral podria transportar alguna gotellada anecdòtica cap a la Terra Alta o els Ports, ben poca cosa. També nevarà per damunt dels 1.800 o 2.000 metres al Pirineu, sobretot a la Val d'Aran, el nord del Pallars Sobirà i el nord del Ripollès. Últim dia de mestral intens al terç sud de Catalunya amb ràfegues de 80 a 120 km/h i ventades a batzegades fortes a les comarques de Barcelona. La tramuntana només bufarà a l'Albera, al nord del Cap de Creus i a la cara nord del Pirineu amb possibilitat de torb i borrufa. La temperatura pujarà un parell o tres de graus i farà poc fred al matí i força suavitat durant el dia.

Penitència i primavera

Setmana estable i tranquil·la tot i que amb alguns matisos. Dimarts serà un dia plàcid amb més sol que núvols i desaparició del vent, el que permetrà la formació de boires a l'interior. Dimecres els núvols aniran en augment d'oest cap a est, però seran inofensius i no portaran pluja. Pujada forta de la temperatura que ja arribarà als 20ºC a molts pobles i ciutats. Dijous i divendres amb núvols passatgers que deixaran el cel variable o canviant. Només descarregaran precipitacions a la cara nord del Pirineu i seria a la nit mentre dormim. La temperatura màxima podria enfilar-se fins als 25ºC en algunes comarques i l'ambient serà agradable i primaveral, gairebé sense gelades a les zones habitades.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.