Aquest divendres ha començat oficialment l'hivern astronòmic i ho fa fet per la porta gran amb una albada espectacular que s'ha viralitzat a les xarxes socials. Els altocúmuls lenticulars acolorits han estat els protagonistes de totes les fotografies, per la seva gamma de colors i per les fantàstiques formes. Tot plegat ha estat possible pel fort vent a capes altes de l'atmosfera que després de superar la barrera del Pirineu modula els núvols. En superfície, encara ha bufat el mestral a les Terres de l'Ebre i al camp de Tarragona i la tramuntana al Cap de Creus i al Pirineu. Tant els núvols lenticulars com el vent tenen les hores comptades perquè l'anticicló tornarà a consolidar-se a partir del cap de setmana. En el següent vídeo també descobrim unes bestioles ben bufones captades per la tècnica del fototrampeig i veiem al ren Rúdolf prepar-se per la nit de Nadal:

 

Torn de la boira i la inversió tèrmica

La previsió del temps anuncia un dissabte estable i monòton amb condicions excel·lents per a planificar activitats a llocs de muntanya, platja o interior. Boires cada cop més denses a les planes i fondalades de l'interior, fins i tot podrien ser persistents al Pla de Lleida. Cel assolellat en conjunt amb el permís de les boires i d'alguns núvols baixos enganxats al Maresme i la Selva durant el matí. El vent de mestral i tramuntana aniran de baixada al matí i desapareixeran a la tarda. La temperatura baixarà i l'ambient serà de ple hivern amb algunes gelades per inversió tèrmica a la Catalunya Central, les fondalades del prelitoral i les valls del Pirineu, on marxarà l'efecte fogony dels dies anteriors.

Novetats a finals d'any

Diumenge, el dia de Nadal i Sant Esteve i dimecres seran jornades esplèndides i pràcticament calcades. L'anticicló assolirà el màxim moment d'esplendor i deixarà un temps plàcid amb sol, boires persistents a l'interior, gens de vent, inversió tèrmica, illa de calor a les grans ciutats i força contaminació. A les comarques de Lleida on no s'aixequi la boira, el fred serà cru amb màximes molt frenades de només 2ºC o 3ºC. A la resta s'espera fred moderat a les nits, sense exageracions, i un ambient relativament agradable al migdia. Les inversions tèrmiques mantindran les gelades a l'interior i els valors positius a l'alta muntanya. A partir de Sants Innocents, l'atmosfera es podria començar a bellugar i podrien aparèixer els primers símptomes d'un canvi de temps amb l'aparició de més núvols.


🌳 Ets compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.