Confirmat! La calor s'avança i Catalunya ensumarà l'estiu durant els propers dies. Les temperatures seran cada dia més altes i, a partir de mitjans de setmana, ja tindrem moltes màximes de 30ºC. I això no és tot! Els termòmetres encara es dispararan més de cara al cap de setmana amb màximes de 35ºC en algunes comarques de Lleida, Terres de l'Ebre, Catalunya Central o a l'interior de les comarques de Girona. Vaja que tindrem un ambient d'estiu total! A la costa, com sempre en aquesta època, les temperatures no pujaran tant però, per contra, tindrem més humitat i, per tant, una xafogor insuportable. Així, les nits del proper cap de setmana ja podríem tenir problemes per dormir en zones del litoral com Barcelona on les temperatures mínimes no baixaran dels 18ºC. Les màximes, a primera línia de mar, rondaran els 26 o 27ºC amb molta xafogor. Tot això farà que les platges estiguin plenes a vessar. De fet, és dilluns, i tot i ser dia de feina i d'escola, com que ja fa caloreta, n'hi ha que s'han escapat a fer un bany al mar tal com podem veure en aquest vídeo que ens arriba des de la platja de Gavà:

Fortes tempestes amb calamarsa i pedra

Mentre a Gavà es podien banyar a la platja, a Olot han hagut de córrer per refugiar-se d'una forta tronada acompanyada de calamarsa que ha deixat 24 litres per metre quadrat en poca estona. De fet les fortes tempestes s'han presentat amb força a la Garrotxa, Ripollès, a la Selva, en punts del Gironès i també en moltes poblacions de la comarca d'Osona. Puntualment hi ha hagut xàfecs i tronades en altres zones del país. A partir d'ara, però, les tronades ja no reapareixeran fins el proper cap de setmana quan seran notícia durant les tardes al Pirineu i al prepirineu. Així ha descarregat fa una estona a la capital de la Garrotxa:

Temperatura de l'aigua del mar

Aquests dies la temperatura de l'aigua del mar ja ronda els 16ºC a la Costa Brava, i els 17ºC a les platges de les comarques de Barcelona i Tarragona. El sol s'imposarà tota la setmana i, cada dia que passi, notarem que la calor apreta més fort. Dimecres i dijous, la majoria de termòmetres del país marcaran entre 25 i 30ºC. Divendres ja tindrem màximes de 32 o 33ºC en alguns pobles del pla de Lleida i de comarques com la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. I els termòmetres tocaran sostre coincidint de ple amb el proper cap de setmana, 14 i 15 de maig, amb temperatures que arribaran als 35ºC a les zones més càlides de l'interior.

Com i durant quants minuts hem de prendre el sol cada dia per tenir la vitamina D que necessitem per viure? La resposta la trobareu clicant aquest enllaç.

Mapa previst calor Catalunya maig 2022 / Mapa: GFS Wetterzentrale.de
Una massa d'aire africà afectarà de ple Catalunya amb calor d'estiu / Mapa: GFS_Wetterzentrale.de

Nits d'insomni a la costa per la calor i la xafogor

Les temperatures seran extraordinàriament altes coincidint amb el cap de setmana. Tant dissabte com diumenge tindrem màximes que poden fregar els 35ºC a l'interior. A la costa, les màximes rondaran els 26 o 27ºC però la sensació de xafogor serà molt acusada per culpa de la humitat. De fet, les temperatures mínimes del cap de setmana no baixaran dels 18ºC en punts costaners on podem començar a patir nits d'insomni per culpa d'una calor i d'una xafogor més típics de l'estiu que no pas de la primavera. La sort la tindran els que siguin al Pirineu on, tant dissabte com diumenge, tindran tempestes de tarda que poden ser fortes i refrescaran l'ambient. A la costa, en canvi, haurem de començar a dormir amb la finestra oberta! I sembla que n'hi ha per dies! Els mapes de temperatura previstos per la setmana que ve també ens arriben pintats de color vermell!