El Temps del Picó i el Freixes ens deixa l'anècdota de la setmana amb fenòmens curiosos d'arreu del món que segurament no coneixíeu. Pareu atenció als vídeos d'aquesta setmana, que n'hi ha per sucar-hi pa!

 

Tornados a Europa

Sabem que a les planes de l'interior dels Estats Units cada any es formen desenes de tornados, alguns d'ells assolint la màxima categoria F5. Tanmateix, en algunes zones del continent europeu, sense arribar ni molt menys a la quantitat i intensitat dels tornados americans, es registren fenòmens tornàdics gens menyspreables. Podem veure el tornado va afectar el sud de Polònia amb tres morts i desenes de cases destruïdes. Impressionant va ser el que va creuar la localitat del nord de França de Hautmont, un F3 en tota regla que va provocar tres morts, desenes de ferits i moltes cases destruïdes completament a causa dels vents huracanats que van assolir els 330 km/h. També s'han registrat a Anglaterra, Holanda, Suècia, Àustria… A Alemanya, durant el segle XX, s'han comptabilitzat 404 tornados, destacant la dècada dels 50, amb 83, i la dels 90, amb 78. Gairebé tots ells es registren entre juny i setembre encara que juliol és el mes amb més tornados. El 90% d'ells es formen entre les 3 i les 8 de la tarda, encara que és entre les 5 i les 6 de la tarda quan es registra la major freqüència.


Entre els Pirineus i els Alps pot establir-se un flux d'aire humit i càlid procedent del Mediterrani. Quan un front fred de l'Atlàntic xoca amb la massa càlida es poden formar, preferentment a les planes del nord de França o de l'oest d'Alemanya, enormes tempestes amb possibles pedregades i tornados. Podem veure en les imatges dos tornados, un a Polònia, i l'altre a la República Txeca, realment impressionant i esfereïdors.

El tornado de Badalona

14 juny 1892. Badalona es desperta amb un cel tapat amenaçant pluja i amb una notable sensació de xafogor. Els pescadors miren el cel i el mar i observen clars símptomes de tempesta. Una borrasca bastant activa porta aparcada sobre Portugal prop de tres dies enviant a la costa catalana vents humits del sud-est. El dia transcorre amb molts núvols i algun xàfec. El dia següent, el 15 de juny, el cel està molt més amenaçador. Els vents han girat a llevant i descarreguen ruixats intermitentment. Les temperatures són una mica més baixes. La borrasca durant la nit anterior ha adquirit moviment i ha travessat Espanya, situant-se sobre el delta de l'Ebre. Lentament, la pertorbació s'endinsa a la Mediterrània provocant un gir dels vents cap al nord, bastant més freds. L'arribada de la massa d'aire fred amb el mar càlid forma enormes cumulonimbus. Una d'aquestes tempestes se situa sobre Badalona i a les 15 hores i 30 minuts, de la base de la tempesta es forma un embut que es converteix immediatament en un tornado amb un diàmetre aproximat de 30 a 60 metres. En tres minuts arrasa part de la població, arrencant xemeneies, arbres, aixecant teulades i rebentant finestres. El balanç és de 3 persones mortes i desenes de ferides. Els tornados al Maresme no són un fenomen insòlit i poden afectar la línia de la costa. Recordem el que va afectar la zona litoral del Masnou, el 20 novembre 2002, provocant desperfectes en hivernacles i mobiliari urbà.

L'Alfred Rodríguez Picó i en Xavi Freixes tornaran a fer junts la previsió del temps a ElNacional.cat el pròxim dijous 30 de maig. No t'ho perdis!