El Temps del Picó i el Freixes ens deixa l'anècdota de la setmana amb fenòmens curiosos d'arreu del món que segurament no coneixíeu. Pareu atenció als vídeos d'aquesta setmana, que n'hi ha per sucar-hi pa!


Així era Luke Howard, Londres 1772-1864. Un enamorat dels núvols. Amb només 8 anys ja es passava el dia observant els núvols, estudiant les seves formes, altura, direcció i velocitat. Entre el maig i l'agost del 1883, i a conseqüència de l'explosió uns mesos abans de dos volcans - el de Eldeyjar, a Islàndia, i el d'Asama Yama, al Japó - l'hemisferi nord es va tenyir d'unes irisacions espectaculars: mescla de cendra i pols de les erupcions i dels propis núvols. Aquest espectacle natural el va entusiasmar encara més. A partir de llavors i durant 30 anys es va dedicar a l'estudi dels núvols ajudat per un baròmetre i un termòmetre per a anotar les observacions diàries. A l'hivern de 1802/1803 va presentar un estudi que encara avui, amb lleugeres modificacions, utilitzem: Sobre la modificació dels núvols, els classificava -en cumulus, stratus, cirrus i nimbus, i també poden combinar-se entre ells. De fet, uns mesos abans el francès J. B. Lamarck (1744-1829) ja va proposar una classificació dels núvols, però com els noms estaven en francès i per la formació dels núvols, proposava la influència dels astres. La comunitat científica va rebutjar aquesta nomenclatura.


La popularització dels noms dels núvols la hi devem en gran part al genial escriptor alemany J.W. Goethe (1749-1832). Va usar la classificació de Howard en el seu diari meteorològic i sovint apareixen els noms dels núvols en diverses obres. Fins i tot li va dedicar un poema sobre els núvols.

I per acabar, els Simpson. S'ha publicat als Estats Units una enciclopèdia sobre els Simpson i, per descomptat, no podia faltar un apartat sobre el clima. Una mitjana de 330 dies a l'any són assolellats amb lleugers cúmuls sobre el cel. Però la resta de dies es concentren una quantitat increïble de fenòmens naturals: pluja, pluja àcida, inundacions, tempestes d'impressionant aparell elèctric, huracans, tornados, nevades, allaus, erupcions volcàniques, terratrèmols i caiguda de meteorits… fins i tot onades de calor que Homer Simpson suporta molt bé gràcies al seu veí Flanders.

L'Alfred Rodríguez Picó i en Xavi Freixes tornaran a fer junts la previsió del temps a ElNacional.cat el pròxim dijous 16 de maig. No t'ho perdis!