El Temps del Picó i el Freixes ens deixa l'anècdota de la setmana amb fenòmens curiosos d'arreu del món que segurament no coneixíeu. Pareu atenció als vídeos d'aquesta setmana, que n'hi ha per sucar-hi pa!

 

El 1818, una expedició va arribar a les costes nord-occidentals del Canadà per intentar trobar una via que unís l'Atlàntic i el Pacífic, el famós pas del nord-oest. Anaven navegant a bona velocitat quan, de lluny, van albirar una serralada que els tancava completament el pas. Decebuts van fer mitja volta. No va ser fins al 1883, quan una altra expedició va intentar trobar una altra via que unís els dos oceans, però el resultat va ser el mateix: van albirar la mateixa serralada, batejada amb el nom de Crocker Land, que els impedia progressar. Però el 1913 van tornar a intentar-ho, van albirar la serralada i a mesura que s'acostaven, les muntanyes s'allunyaven més i més… fins que de manera màgica i en el moment en què es ponia el sol, van desaparèixer per complet. Es tractava d'un miratge i, per tant, el pas sempre havia existit.
En realitat es tractava de la “Fata morgana”, fenomen òptic que prové del nom “Morgan de Fay”, poderosa bruixa que apareix a la llegenda del Rei Artur. El fenomen pot observar-se en zones fredes o càlides i la causa és una inversió de temperatures: una capa d'aire càlid descansa sobre una capa més freda i densa. La llum incideix sobre la zona que separa les dues masses d'aire. La capa calenta actua com un mirall reflectint les imatges més o menys deformades dels objectes que es troben dins de la capa inferior, més freda, a vegades situats a gran distància. Poden apareixen vaixells, illes o icebergs màgicament disposats en l'aire, com si estiguessin surant. Us ensenyem alguns exemples d'aquest fenomen òptic, no hi ha Photoshop, són reals. Fins i tot es poden observar a la pel·lícula de David Lean, Lawrence d'Aràbia, i també, de manera molt més còmica, a El país de l'or negre, de Tintin.

L'Alfred Rodríguez Picó i en Xavi Freixes tornaran a fer junts la previsió del temps a ElNacional.cat el pròxim dijous 9 de maig. No t'ho perdis!