Hi ha una funció de iPhone que porta a Apple als tribunals contra les empreses de comunicacions a Europa. Això a causa que compten amb una funció de privacitat que aconsegueix impedir el rastreig de la nostra navegació a internet.

Per la qual cosa algunes de les operadores més importants s'han adreçat a la Comissió Europea perquè es bloquegi aquesta funció que Apple ha agregat. Ja que la consideren com un risc per a la sobirania digital.

Private Relay

Però que es tracta aquesta nova funció i des de quan està disponible?

Aquesta nova funció és coneguda com a Private Relay, actualment aquesta en versió beta i va ser llançada amb el iOS 15, iPadOS 15 i macOS 12 per a tots aquells usuaris de la versió paga de iCloud.

Private Relay

Private Relay

Private Relay tenen la capacitat d'impossibilitar el rastreig de la ubicació real de l'usuari, rastrejar la seva activitat o fins i tot el poder perfilar-lo de manera comercial.

Això posa en un compromís les operadores telefòniques, ja que no els permet seguir quina és la nostra navegació al web. És per això que Telefónica, Orange, Vodafone i T-Mobile s'ha unit i han presentat una carta a la comissió europea perquè aquesta nova funció sigui bloquejada.

Fins i tot busquen que aquesta tecnologia de xifratge de iPhone sigui prohibida, de manera que l'ús de retransmissions privades d'Apple els acabés impedint el poder administrar les seves xarxes.

Com Private Relay afecta les companyies de telefonia?

Private Relay aquesta dissenyat perquè ningú, ni tan sols l'empresa Apple, no pugui obtenir informació sobre els hàbits de navegació dels usuaris. Això pot ser una molt bona notícia per als usuaris però no una de molt agradable per a les companyies telefòniques.

Per a ningú no és un secret que els proveïdors d'aquests serveis utilitzen aquest tipus d'informació per nodrir-se i utilitzar-los amb finalitats comercials o d'un altre tipus.

Private Relay

Tanmateix, aquestes empreses al·leguen és que aquesta funció els bloqueja l'accés a les dades que recolzen les seves xarxes. Així com els serveis que s'utilitzen per protegir els usuaris d'algun material nociu que hi hagi online.

Encara que la carta ja ha arribat a la comissió europea, no s'ha tingut una resposta fins al moment.

Per la qual cosa Apple ha tingut el temps d'implementar la tecnologia als seus equips, per la qual cosa algunes empreses han intervingut en l'assumpte, desactivant tal funció o almenys és el que alguns usuaris han indicat.