Nintendo acaba de presentar a la fi el primer tràiler de Super Mario Bros. La Pel·lícula, juntament amb nous detalls d'aquesta esperada aventura de Mario Bros., que s'estrenarà el 2023 i que compta amb un repartiment de luxe: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Seth Rogen... i fins i tot disposa de la participació de Charles Martinet, la veu de Mario als videojocs.

Ara bé, sabies que aquesta no serà la primera pel·lícula de Nintendo? En realitat, la Gran N ha estrenat molts films anteriorment, algunes d'animació, altres d'acció real... Per ajudar-te a apaivagar l'espera per a l'estrena de Super Mario Bros. Movie, repassem alguns d'aquests llargmetratges, per si et ve de gust veure'ls aquest cap de setmana.

1. Super Mario Bros.

La pel·lícula d'animació de Super Mario Bros. per a aquest 2023 no és el primer intent per part de Nintendo de convertir el seu lampista en una estrella del cinema. El 1993 es va estrenar Super Mario Bros., la primera pel·lícula d'acció real basada en un videojoc. I, per desgràcia, és també una de les pitjors. El seu problema principal? Els creadors del film van obviar l'estil aventuresc i simpatic dels jocs de Mario per crear una història una mica fosca, rocambolesca i amb pocs elements icònics de la franquícia de videojocs. No va agradar ni els fans ni als neòfits.

La pel·lícula Super Mario Bros. de 1993, amb un repartiment sorprenentment estel·lar (Bob Hoskins de Mario, Dennis Hopper de Rey Koopa), ha acabat en moltes llistes dels pitjors films de la història i gairebé va provocar que Hollywood abandonés la idea d'adaptar videojocs a la pantalla gran. Tot apunta per això que la imminent aventura d'animació protagonitzada per Chris Pratt i companyia tindrà una qualitat infinitament millor; en aquesta ocasió, Nintendo ha estat molt implicada a la producció, i l'estudi Illumination té un historial de grans superèxits, com el cas de la saga Gru (i del seu spin-off, Els Minions).

2. Pokémon: Detectiu Pikachu

Obviarem tooooteeees les pel·lícules de dibuixos animats de la saga Pokémon (perquè si no aquest llistat es faria etern), per centrar-nos en l'anomalia del conjunt: Pokémon: Detectiu Pikachu és un film d'acció real de 2019 basat en el videojoc amb el mateix nom. Va ser, a més, la primera pel·li d'acció real de la franquícia Pokémon. En aquesta ocasió, va ser un èxit moderat tant en crítica com en recaptació (poc més de 400 milions de dòlars globalment).

En lloc d'adaptar les aventures d'Ash Ketchum o d'altres entrenadors Pokémon, Detectiu Pikachu explica la història d'un jove, Tim Goodman, que descobreix que el seu pare, un gran detectiu, ha desaparegut misteriosament després d'un accident automobilístic. Quan Tim arriba al despatx del seu pare per investigar, es troba amb un Pikachu que també és investigador privat i que, a més, pot parlar perfectament en llenguatge humà (en la versió original és Ryan Reynolds l'encarregat de donar-li vida). Junts formaran una curiosa aliança per descobrir què ha passat amb Goodman. Aventura, comèdia i misteri per a tota la família, amb algunes sorpreses argumentals pel camí.

3. Animal Crossing

Animal Crossing és el joc que va ajudar a moltes persones a passar les dures primeres setmanes del confinament de 2021 per la Covid, gràcies al seu bon rotllo i a que anima a socialitzar amb amics i desconeguts. Molts anys abans, el 2006, Nintendo va coproduir una pel·lícula anime basada en aquesta saga de plàcids simuladors de vida.

La pel·lícula d'Animal Crossing és summament fidel a l'estil dels jocs, i et posarà de bon humor fins i tot el teu pitjor dia. La protagonista és Ai, una nena d'11 anys que s'acaba de mudar a un llogarret habitat per animals. Hi col·laborarà per assolir tant els seus somnis com els dels altres. No et sona de res aquesta pel·li? Normal: per motius misteriosos, Nintendo va decidir que només s'estrenaria al Japó.

4. Super Mario Bros: La gran missió per rescatar la Princesa Peach!

Set anys abans de l'estrena de la fatídica pel·lícula de Super Mario Bros. d'acció real, Nintendo va llançar una pel·li anime basada en la seva mítica mascota. La trama de La gran missió per rescatar la Princesa Peach! és en el títol: els germans Mario i Luigi han de rescatar la Princesa de les grapes del Rei Koopa. És una aventureta molt mínima (només 61 minuts de durada) l'objectiu de la qual era promocionar tant la primera consola de Nintendo, la NES, com els seus jocs.

Com a anècdota, La gran missió per rescatar la Princesa Peach! és considerat el primer anime on un protagonista (Mario, en aquest cas) és transportat a un món virtual. Aquest subgènere es va convertir fa uns anys en una catapulta de sèries anime d'èxit. Segur que et sona per exemple el popular Sword Art Online, on el seu heroi de torn acaba atrapat en un joc de rol online. Doncs ara ja saps que Mario va ser el seu predecessor!

5. The Wizard

"Com que The Wizard? Nintendo no té cap videojoc que es digui The Wizard!", potser t'estàs preguntant. Efectivament: The Wizard (o El campió del videojoc) no és una pel·lícula basada en jocs de Nintendo, sinó que és una comèdia infantil produïda per aquesta per promocionar de forma molt subtil un dels seus títols més esperats. Confós? No et preocupis, que t'ho expliquem.

Des d'un punt de vista superficial, The Wizard és una història sobre tres nens que viatgen a Califòrnia per competir en un torneig de videojocs. No obstant això, aquesta va ser l'excusa de Nintendo per fer promoció de Super Mario Bros. 3. I és que els joves protagonistes descobrien, en el clímax de la seva aventura, que havien de superar un nivell de Mario Bros. 3 per guanyar el torneig. Així que es podria dir que The Wizard és, en realitat, un anunci de 100 minuts de durada.