Si un esdeveniment ha marcat l’agenda a casa nostra aquesta setmana, aquest ha estat el Mobile World Congress (MWC), celebrat des del passat dilluns fins al dijous a la Fira de Barcelona. Una nova edició, que tornava després de celebrar l’any passat un MWC més limitat, marcat encara per la pandèmia de la covid. Enguany, l’edició comptava a les seves instal·lacions amb el Four Years From Now (4YFN), que ha concentrat en un mateix espai a més de 650 start-ups que s’han donat a conèixer i que ha permès connectar a empreses emergents amb inversors nacionals i internacionals.

Una de les novetats de l'edició del 2022 del 4YFN és que ha incorporat el sector de l'educació, que s'ha vist revolucionat per les noves formes d'ensenyar de manera telemàtica, amb l'impuls obligat de la pandèmia. Per això, des de El Nacional hem volgut fer un recorregut per aquest espai, per conèixer quins són alguns d’aquests projectes sorgits de les diferents universitats catalanes que s’hi han agrupat i que es donaven a conèixer de la mà dels seus estudiants o exestudiants de graus i màsters. Entre d’altres, s’hi trobaven la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, ESADE o la Universitat Oberta de Catalunya:


Entre els projectes que ens van cridar l’atenció, vam trobar a Chortata Motion, un sistema integrat de sensors que permet transmetre el moviment humà a models 3D. “Això té aplicacions en l’àmbit audiovisual, en animació, salut o anàlisi esportiu”, apuntava un dels seus fundadors i CEO, Juan Luis Casañas. A només uns passes del seu estand, s’hi trobava Diana Ballart, CEO i cofundadora The Smart Lollipop, un dispositiu mèdic basat en un caramel intel·ligent que és capaç de diagnosticar el colesterol o la celiaquia amb només una mostra de saliva. “El potencial The Smart Lollipop és que ens podrem anar adaptant a diferents necessitats mèdiques només canviant el biosensor”. En un altre espai, Adrián Senar ens presentava Kreios Space, “una startup que busca fer un motor elèctric per a satèl·lits que funciona només amb l’aire i l'energia solar”. Senar, que lidera el grup de sis estudiants que han creat la startup i que cursen el segon any de màster en Enginyeria Aeronàutica, apunta com amb aquesta tecnologia s’eliminarà l’ús de combustibles als satèl·lits en orbites molt baixes. Una startup focalitzada en una mirada pròxima, on els combustibles fòssils es veuran reduïts degut a la transició energètica.  

Una spin-off de la UOC que també trobàvem al 4YFN era IMMERSIUM Studio, dedicada a fer solucions formatives en realitat virtual. “En comptes de veure avatars i videojocs en posar-te les ulleres, aquí veus escenaris i persones reals”, diu Luis Villarejo, el seu CEO i fundador. “Aquí has de prendre decisions i en funció d’aquestes, la història formativa va per una banda o per una altre, així pots equivocar-te i veure les conseqüències per afrontar les situacions reals amb més confiança”. La ruta la finalitzàvem amb Clau, una aplicació que gestiona tot el procés de pagament entre els consumidors i els restauradors. Jordi Luis Alcoverro, un dels fundadors, apunta com “amb aquesta app, el client escaneja el codi QR, obre la carta virtual i la diferència amb la resta de cartes virtuals, és que pots demanar i pagar des de la mateixa taula, seleccionant els productes, indicant la taula on estàs i pagant al demanar”. Un sistema que permetrà augmentar la rotació de clients al local, evitar el temps d’espera i augmentar els guanys dels restauradors fent que els clients esperin menys temps.

La Universitat de Barcelona o l’escola de negocis d’ESADE també hi van ser presents donant a conèixer els seus projectes.

4YFN

L'esdeveniment ha tornat a repetir ubicació en el mateix espai firal que el Mobile World Congress a tocar de les grans corporacions com Samsung, Huawei o Ericsson, fet que ha permès que hi hagi una "comunicació directa" entre emprenedors i empreses. El MWC ha tancat les seves portes en una fira que ha agrupat a centenars de congressistes que denotaven de nou una edició on la bretxa de gènere continuava ben present, amb tan sols un 36% de dones ponents, una dada que és superior a la dels altres anys, però que encara no arriba a la paritat.

L'organització ha considerat que el congrés ha estat "un èxit absolut" després d’acollir a més de 60.000 assistents de prop de 200 països, segons la GSMA.