A l'última edició del Fòrum Econòmic de Davos es va parlar sobre la qüestió llargament: setmana laboral de 32 hores sense reducció salarial. Té avantatges, van concloure i, a més, a molts països d'Europa Occidental ja s'està implantant. A Suècia es va activar el 2015, a Islàndia van posar en marxa un pla per implementar-la entre 2015 i 2019 que ha seguit un 86% de la força laboral del país, a Escòcia és en proves i a Bèlgica la implanten, però sense reducció d'horari.

setmana
 

A Portugal, assaig

A Portugal hi ha prevista una prova en què participaran fins a un centenar d'empreses, la majoria, petites i mitjanes. L'assaig, expliquen, tindrà lloc durant el segon semestre d'aquest any. No l'impulsa cap il·luminat: ho fa ni més ni menys que el Ministeri de Treball, Solidaritat i Seguretat Social.

Quins avantatges té?

D'opinions, com en tot, n'hi ha de molt diverses, però aquest mateix febrer, la revista Forbes publicava un article en el qual un empresari dedicat al disseny web explicava que la productivitat al seu negoci va créixer i els seus ingressos també: tant com un 30%. Alhora, els seus empleats (16) van millorar d'estat d'ànim i fins i tot es va trobar amb facilitats per reclutar nous empleats, perquè la setmana de 32 hores era un al·licient. Alhora, empreses com la irlandesa Rent a Recruiter indiquen que, després d'un assaig similar al que hi ha previst a Portugal, els ha resultat més senzill contractar personal altament qualificat i retenir la plantilla malgrat no poder igualar el salari que ofereixen empreses més grans.

Problemes i ajuts públics

La revista Forbes recull també en un reportatge sobre la qüestió alguns dels inconvenients que planteja aquest nou model de jornada: costa interactuar amb clients que treballen en altres tessitures i, també, hi ha dates de lliurament que no es poden complir. Veurem, però, que de moment el Govern ja ha anunciat que activarà un pla d'ajuts dotat pressupostàriament que pot finançar les empreses que es decideixin a implantar la setmana de quatre dies amb fins a 150.000 euros. Encara no se n'han publicat les bases. Governs autonòmics com el de València ja estan immersos també en projectes similars. Fins i tot ho tenen més avançat i l'abril d'aquest any compten amb iniciar els primers assajos.