La majoria dels robots són blancs i una simple cerca a Google Imatges ho corrobora. Pot semblar un fet irrellevant, però un estudi desenvolupat per un professor del Laboratori de Tecnologia d'Interfície Humana de la Universitat de Canterbury, a Nova Zelanda, posa de manifest que els prejudicis racistes que desenvolupen els humans sobre els seus iguals els apliquen també als robots.

Per desenvolupar aquest estudi els investigadors van recol·lectar fotografies de persones de diferents races i d'un robot Nao, al qual van vestir amb una varietat de tons de pell humana. En les imatges apareixien els subjectes en certs casos amb una arma a la mà i en altres amb objectes que no podien ocasionar cap mal (com una llauna de refresc).

La condició racial

Els subjectes que van participar en la prova van veure la imatge només per una fracció de segon i se'ls va demanar que actuessin per instint.

L'estudi va descobrir que els participants eren més ràpids a l'hora de disparar a un humà o a un robot negre que als blancs. De la mateixa manera, van ser més ràpids en prendre la decisió de no disparar als humans i robot blancs desarmats que a figures negres. D'aquesta manera, l'informe conclou que els robots també es veuen afectats per la seva condició racial.

El futur dels robots

El responsable de l'estudi, Christoph Bartneck, va presentar els resultats en una conferència internacional celebrada a Chicago (Estats Units) que analitzava la interacció entre humans i robots, on va explicar que entre tots els participants només l'11 per cent no va poder determinar la pertinença racial del robot.

"Tenim l'esperança que aquest estudi animi els dissenyadors a crear robots que representin la diversitat de les comunitats", va afegir Bartneck en una entrevista concedida al web de l'Institut d'Enginyeria Elèctrica i Electrònica (IEEE, per les seves sigles en anglès). "No hi ha necessitat que tots els robots siguin blancs", ha conclòs.