Com serà la televisió del futur? Com competirà amb un univers multipantalla on cada ciutadà és el narrador de la seva pròpia història, sigui certa o falsa? Respondre a aquestes preguntes requereix anar un pas més enllà i plantejar-se quina serà la funció televisiva en la societat que està per venir.

Narrar la realitat i construir un sentit de comunitat, un dels papers atribuïts fins ara a la televisió, és cada dia més difícil perquè la mateixa realitat s'ha tornat molt més complexa i amb més veus a què fer atenció. La realitat és un concepte filosòfic que s'utilitza per designar a la totalitat de les coses reals. Però qui té avui dia, en un món hiperfragmentat, una visió tan global?

El 5G facilita eines perquè les emissores de televisió enriqueixin els punts de vista que ofereixen als telespectadors

El mitjà és el missatge. El 5G, la nova generació de la telefonia mòbil, facilita ja eines perquè les emissores de televisió diversifiquin i enriqueixin els punts de vista que ofereixen als telespectadors durant les transmissions en directe. Es tracta de rebre continguts des de diferents càmeres i telèfons mòbils i processar-los i editar-los en un servei al núvol, per a la seva emissió en directe o per al seu posterior ús en diferit. La tècnica al servei d'una televisió més àgil i vibrant.

El pilot 5G Catalunya, avantguarda dels futurs usos d'aquesta tecnologia, ha dut a terme la demostració d'un cas d'ús d'edició, realització i emissió d'un programa de televisió multicàmera al núvol utilitzant una xarxa privada de 5G. Han participat en aquest projecte la Xarxa, Betevé, Cellnex Telecom, Lenovo, Masmovil, Nae i TVU Networks.

IMG 0621
 

La demostració s'ha realitzat durant l'emissió de l'informatiu de migdia de Betevé. El programa, que s'ha emès des dels platós del mitjà de comunicació públic de Barcelona, ha inclòs una connexió en directe multicàmera des del Parc del Centre del Poblenou utilitzant la tecnologia 5G. El projecte ha validat la utilitat de les xarxes privades 5G per a contribucions multicàmera.

La Xarxa i Betevé han utilitzat la xarxa del projecte 5G Catalunya, disponible gràcies a Cellnex, Lenovo i Masmovil, per contribuir i editar al núvol simultàniament múltiples senyals de càmera de televisió en directe mitjançant la solució de TVU Networks. Aquest petit miracle comunicatiu ha estat possible gràcies a l'amplada de banda del 5G, la baixa latència i la utilització de freqüències dedicades de la xarxa, diferents de les utilitzades per la telefonia mòbil convencional, la qual cosa permet que la transmissió no es vegi afectada per possibles congestions. A més, la producció al núvol permet realitzar el programa fins i tot teletreballant.

Amb el 5G, una visió més plural de la realitat està més a prop

L'enregistrament i transmissió a través de terminals 5G, amb motxilles portàtils, és un recurs barat i flexible (davant les costoses unitats mòbils), que aporta prou qualitat per a algunes retransmissions fins ara complicades com, per exemple, les jornades castelleres a Catalunya.

Narrar una història o un esdeveniment en televisió serà diferent en el futur perquè la tecnologia 5G ens permetrà incorporar i sincronitzar, de manera àgil i senzilla, nombrosos nous punts de vista, atorgant-li al realitzador un paper similar el del narrador omniscient a la novel·la clàssica. Aquell que és a tot arreu i ho sap tot. Amb el 5G, una visió més plural de la realitat està més a prop. Està ara a les mans dels responsables de les emissores i cadenes de televisió utilitzar aquests poderosos recursos per obrir una nova era orada d'aquest mitjà, que ha forjat la cultura contemporània i el paper del qual continua sent molt important per reflectir la societat i ajudar a crear el sentit de comunitat.