Axios, el lloc web de notícies i informació creat el 2016 per Jim VandeHei, cofundador del famós portal Politico, ha publicat un dels seus habituals informes en els quals analitza els gegants tecnològics. En aquesta ocasió li ha tocat ser escrutat a Apple en relació amb el que la companyia californiana sap sobre els seus usuaris.

L'inici de l'informe sembla ser del més descoratjador, perquè tal com explica el mateix Axios, "Apple, per descomptat, coneix el teu historial de compres complet sobre tots els productes físics i digitals. A més del maquinari, això inclou música, pel·lícules, llibres i aplicacions. Apple emmagatzema i processa aquestes dades per fer recomanacions, entre altres coses, i Apple també té accés a la informació de facturació i direcció física utilitzada per a aquestes compres".

I continua en la mateixa línia dient que "Apple es presenta a si mateixa com una de les companyies de tecnologia amb més mentalitat de preocupar-se per la privacitat, i de fet fa el possible per recopilar menys dades que els seus rivals. No obstant això, el fabricant de iPhone encara sabrà molt sobre tu si utilitzes molts dels seus serveis".

Però més enllà d'aquests enunciats generalistes, veurem què és el que realment se sap que Apple coneix de cadascun dels seus usuaris segons la mesura dels diferents paràmetres. Una informació que en gran manera és bastant més tranquil·litzadora.

Processament al dispositiu

En quant a les dades que tenen a veure amb el reconeixement facial i les empremtes dactilars, Apple utilitza un sistema anomenat Secure Enclave que emmagatzema les teves dades més confidencials. Apple no només els emmagatzema al dispositiu, sinó al xip al qual no es pot accedir directament. Tot el que iOS pot fer és demanar-li a Secure Enclave que realitzi l'autenticació corresponent. Res més. Referent a les fotos, el reconeixement facial també es realitza al dispositiu i mai en els servidors d'Apple.

Les ubicacions dels mapes s'emmagatzemen al dispositiu i totes les dades de la teva ubicació que s'envien als servidors d'Apple estan sempre vinculades a un identificador únic anònim, mai al teu ID d'Apple.

Referent a l'ús del sistema de pagament Apple Pay, Apple no emmagatzema el teu historial de transaccions a excepció que les compres siguin de productes de la pròpia Apple.

Encriptació d'extrem a extrem

Tant l'app Missatges com el sistema de comunicació FaceTime utilitzen xifratge d'extrem a extrem, el que significa que Apple no té capacitat per interceptar les seves comunicacions passi el que passi.

Quan Apple coneix la clau

Les còpies de seguretat del servei iCloud al núvol contenen una còpia de gairebé totes les dades dels teus dispositius i, encara que estan xifrats, Apple coneix i guarda la teva clau. Un assumpte que podria posar en perill la teva privacitat si existís una ordre judicial o si es produís una bretxa de seguretat. Quant als correus electrònics, aquests viatgen xifrats però malgrat tot, Apple coneix la teva contrasenya.