El comerç tradicional no va sortir gens ben parat de la pandèmia i, dins d'aquest context general, alguns gremis han sortit més mal parats que d'altres. Un és el de les peixateries. De les que funcionaven a Catalunya el 2016, un 23,8% ha desaparegut. Tot, a més, s'esdevé mentre als supermercats i hipermercats desapareixen també les seccions de peixateria clàssiques davant de l'empenta del peix envasat, molt més car. Arriba, fins i tot, a doblar el preu per quilo del peix venut en taulell. Com més notable és el manipulat del producte, més creix el preu. I convé recordar que la neteja del peix, a les peixateries tradicionals, en rares ocasions encareix el producte.

 

Peix
 

Raons

Les raons darrere d'aquest voluminós percentatge de tancaments es resumeixen en un recent estudi que ha elaborat el Consell Superior d'Investigacions Científiques en col·laboració amb el Gremi de Peixaters. Els seus responsables (el doctor en Ciències Ambientals Miquel Ortega) i la investigadora Marta Coll) detallen en El rol de les peixateries catalanes en la distribució de peix de proximitat que el canvi en els hàbits culinaris, el descens del percentatge de persones que menja a casa; les constants inspeccions laborals, fiscals i mediambientals i, també, el desconeixement de les diferents espècies de peix són darrere dels tancaments.

Unes 1500

Segons l'estudi, i si analitzem l'estructura dels establiments de peixateria a Catalunya, resulta que el 2021 quedaven al voltant de 1.500 peixateries, de les quals un terç es troben a la comarca del Barcelonès. La majoria són micropymes, amb un màxim de 4 persones treballadores.

"Desgraciadament, el consum de proximitat, malgrat les grans campanyes institucionals que intenten promoure-la, no està en el seu millor moment i la situació és molt preocupant. Tenim peix de màxima qualitat, tenim establiments de confiança, el nostre personal és professional, ens hem adaptat a la digitalització...; estem fent tot el que està a les nostres mans per incrementar el consum de peix i marisc fresc, però, en canvi, res no funciona. Si els consumidors no som conscients de la riquesa que tenim a prop, i si les autoritats no baixen el preu de l'IVA del peix després d'haver-ho fet amb altres aliments, el missatge que estan donant és clar en contra del consum de peix, i moltes més peixateries corren el greu risc de desaparèixer», es lamenta president del Gremi, Àlex Goñi. La pèrdua de capil·laritat d'aquest subsector del comerç minorista, endavant, tindrà "conseqüències en la salut dels consumidors" i, a més, "implicarà un canvi negatiu en la nostra forma d'entendre el territori i la societat". Les dades del conjunt d'Espanya no són millors: entre 2007 i 2020, han desaparegut un 26,49% de les peixateries. Avui, el 27% del producte que comercialitzen les peixateries té el seu origen als ports de la Mediterrània i el 50% de les principals espècies de peix blau són de proximitat, igual com la major part del marisc i mol·luscos.