Energia a partir del nostre moviment, de la vibració dels edificis, de la fricció dels cotxes a la carretera o de les onades de l'oceà? Et sembla impossible? Doncs no ho és tant: tot moviment genera energia i un grup de científics del NREL, el Laboratori d'Energies Renovables dels Estats Units, ha registrat ja fins a una patent per a, algun dia, intentar aprofitar l'energia de totes aquestes fonts potencials. Ho anomenen tecnologies de conversió d'energia distribuïda.

DEEC Tec
 

De moment, comencen pels corrents marins i fluvials

De moment, la intenció dels tècnics del NREL és aprofitar l'energia de les onades, els corrents i les marees de rius, llacs i oceans, però esperen que, en un futur no molt llunyà, es desenvolupin sistemes capaços d'obtenir energia utilitzable per al consum de qualsevol moviment físic o canvi dinàmic de forma d'una matèria. No ens confonguem: no parlem d'energia hidràulica o mareomotriu és una mica molt més senzill, exigeix moltes menys infraestructures i permetrà produir energia a cost mínim.

Com funciona?

El projecte contempla instal·lar a la massa d'aigua l'energia de la qual vulgui aprofitar-se un dispositiu físic i flexible capaç de moure's al compàs de marees, onatge o corrents i acumular l'energia d'aquest moviment en dispositius d'emmagatzematge per a, després, poder traslladar-lo a la xarxa. Pensen, en concret, en globus, mànegues o rems adaptables. Els denominen flexWEC i tenen l'avantatge de no concentrar l'energia en un únic convertidor, la qual cosa evita danys a la maquinària. De moment, podran beneficiar-se d'aquest sistema els territoris costaners però, a mitjà termini, la NREL espera que, fins i tot, el teu moviment en caminar serveixi per carregar la bateria del teu mòbil.