La controvertida proposta de Suïssa per fer front a la crisi energètica no ha deixat indiferent ningú. La ministra de Medi Ambient, Simonetta Sommaruga, ha proposat dutxar-se en parella com a mètode per estalviar el 15% del consum d'energia per fer front a la crisi que s'espera per aquest hivern, per aquesta raó ha suggerit una sèrie de mesures "casolanes". Un altre de les mesures que va recomanar a la població suïssa van ser "que apaguin l'ordinador que no estiguin utilitzant-lo, apaguin les llums o redueixin la temperatura de casa". Aquesta mesura va ser rebuda amb incredulitat per l'opinió pública, i va obligar la ministra a especificar que aquest suggeriment era per als joves perquè "després d'una certa edat, dutxar-se junts no és apte per tothom". 

La crisi energètica que es preveu a Europa de cara aquest hivern està provocant una sèrie de propostes surrealistes per part d'alguns polítics, tot i que, de moment, aquesta és la que ha aixecat més polseguera entre la premsa suïssa. Geraldine Savary, editora de la revista femenina Femina, ha ironitzat sobre la proposta i ha recomanat usar altres mesures com ara fer l'amor al matí per escalfar-se després d'haver apagat la calefacció durant la nit per entrar en calor. Altres diaris suïssos s'han sumat a aquesta ironia, suggerint "anar a treballar del braç, deixar el cotxe, la moto o la bici elèctrica en el garatge". 

Canviar la dutxa per tovalloletes 

La de la ministra suïssa no ha estat l'única proposta que ha generat polèmica. Fa només uns dies el president de l'estat espanyol de Baden-Wüttemberg, Winfried Kretschmann, va recomanar que una mesura d'estalvi seria substituir alguna de les dutxes setmanals per l'ús de tovalloletes. "La gent pot estalviar diners usant tovalloletes humides en lloc de dutxar-se tot el temps", va dir textualment Kretschmann. En l'àmbit espanyol, la presidenta del Banc Santander també va assegurar que havia abaixat la calefacció de casa fins a 17 graus per ajudar a Ucraïna i animava a la resta de la població espanyola a seguir els seus passos. Només uns dies abans, l'alt representant de la Unió Europea per a Política Exterior, Josep Borrell, havia animat als europeus a abaixar la calefacció. El govern espanyol va establir aquest estiu que els establiments públics mantinguessin la temperatura de l'aire condicionat a 27 graus.

Totes aquestes mesures han rebut crítiques entre la societat europea, ja que, la majoria ho veuen com un intent de voler controlar la vida privada de la gent després de no haver estat capaces de preveure la situació i evitar arribar a la crisi actual.