Els mètodes de construcció estan evolucionant gràcies a les noves tecnologies. En uns anys, alguns dels materials més comuns, com la fusta, l'acer i el maó, podrien quedar en desús a l'hora d'aixecar una casa o edifici, ja que la impressió 3D està canviant les regles del joc. És probable que hagis vist algun vídeo a les xarxes socials o en el telenotícies: una espècie d'impressora a gran escala que aboca una barreja seguint el traçat previst per formar les parets. No li porta més d'unes hores en aconseguir una estructura robusta de bona mida.
Les impressores 3D més avançades poden abocar el material (una barreja de ciment, sorra, aigua i additius per millorar la seva fluïdesa i temps d'assecatge) en àrees de fins a 300 m² o més. Tanmateix, com més gran sigui l'estructura, més dificultat i repte. D'una banda, cal tenir en compte els costos de portar una impressora 3D gegant al lloc de construcció, o muntar-la directament al lloc (la qual cosa tampoc no és barat). A més, el més alt o ample que s'imprimeixi, més solucions es necessiten per garantir la resistència.
Si bé la impressió 3D sol ser relativament habitual per construir cases unifamiliars de fins a 200 m², fins i tot edificis de fins a tres pisos, en estructures de més mida, si bé tècnicament és possible, es requereixen tècniques híbrides complexes. A Qatar les dificultats semblen no importar-li, ja que s'ha proposat de construir l'estructura impresa en 3D més gran del món.
Cada una de les impressores BODXL personalitzades té la mida d'un hangar de Boeing 737
UCC Hòlding i l'Autoritat d'Obres Públiques de Qatar (Ashghal) han començat la fase d'impressió del que serà l'edifici imprès en 3D més gran del món. Per a això, farà servir impressores de gran mida, fetes a mida per COBOD de Dinamarca. COBOD és el líder mundial en solucions d'impressió 3D per a la construcció. Es dedica a dissenyar i desenvolupar la millor tecnologia possible, comptant amb clients per tot el món.
El projecte contempla|preveu la construcció de dues escoles públiques completes a partir de capes de formigó al desert, cada una amb una superfície de 20 mil metres quadrats. El projecte forma part d'una iniciativa més àmplia que planeja construir 14 escoles amb un total de 40 mil metres quadrats.
Fins ara, l'edifici imprès en 3D més gran del món és una instal·lació eqüestre de luxe a Wellington, Florida (Estats Units), que avarca poc més de 929 metres quadrats (10 mil peus quadrats). L'estructura que planeja construir Qatar serà 40 vegades més gran, i per a això ha encarregat a COBOD dos impressores BODXL personalitzades, cada una de la mida d'un hangar de Boeing 737.
Amb unes dimensions de 50 metres de llarg, 30 metres d'ample i 15 metres d'alt, les impressores extrueixen formigó personalitzat capa per capa. Durant els últims vuit mesos, un equip dedicat a la construcció 3D compost per arquitectes, enginyers, científics de materials i tècnics d'impressió ha estat investigant, realitzant més de 100 impressions de prova a escala real a Doha.
El disseny de les futures escoles busca reflectir la topografia del desert de Qatar, amb formes fluides i orgàniques que serien difícils i costoses d'aconseguir utilitzant els mètodes de construcció convencionals. S'espera que les dues escoles estiguin acabades a finals de 2025, establint un nou punt de referència per a la construcció mitjançant impressió 3D.