Tots els rumors apuntaven que seria aquesta setmana i, finalment, així ha estat. La nova versió del sistema operatiu per als Mac d'Apple, macOS Catalina, ja està llesta per a la seva descàrrega i instal·lació des d'aquest 7 d'octubre. El procediment per a la seva descàrrega i posterior instal·lació no difereix en res de les versions anteriors, tanmateix, convé conèixer les novetats que implica macOS Catalina, perquè després d'actualitzar el Mac no sorgeixin malentesos. A continuació assenyalem les cinc més cridaneres.

macOS Catalina

El final del suport a les aplicacions de 32 bits

Apple ha advertit durant anys que el suport d'aplicacions de 32 bits anava a desaparèixer i aquell moment ja ha arribat. Si tens alguna aplicació que mostra el següent missatge: "L'aplicació no està optimitzada per al seu Mac i necessita actualitzar-se cada vegada que la utilitzes", ja no funcionarà més en macOS Catalina. Per la qual cosa no es recomana actualitzar el sistema operatiu fins que no comptis amb un substitut de 64 bits de l'aplicació.

Utilitza el iPad com a segona pantalla

Si tens un Mac de 2016 o posterior i un iPad compatible amb Apple Pencil, la nova funció Sidecar et permetrà utilitzar la tablet d'Apple com a segona pantalla. A més, el Mac haurà d'estar actualitzat a Catalina i el iPad a iPadOS 13 perquè la segona pantalla es converteixi en realitat. Per poder habilitar Sidecar n'hi ha prou amb seguir la ruta Preferències del sistema > Sidecar i una vegada allà, seleccionar-ho.

L'Apple Pencil al Mac

Si utilitzes el iPad com a segona pantalla gràcies a Sidecar, pots aprofitar-te de l'ús de l'Apple Pencil en la tablet perquè la feina que realitzis en el iPad es plasmi al Mac. Dibuixar, retocar fotografies o editar documents de PDF es converteixen en una realitat.

Apps de iPad al Mac

Des de macOS Catalina, Apple facilita als creadors d'apps per a iPad, poder desenvolupar-les i adaptar-les perquè funcionin en un Mac. Aquesta nova via animarà molts desenvolupadors d'apps perquè facin el salt a l'ordinador i els usuaris de Mac se n'aniran beneficiant amb el pas dels mesos.

Adeu a iTunes

Els qui actualitzin macOS Catalina veuran com desapareix iTunes. La llegendària aplicació passa a la història en la nova versió del sistema operatiu d'Apple, entre altres raons perquè la majoria dels usuaris no el trobaven des de fa anys massa sentit. A canvi, arriben tres noves apps que sumades continuen donant el servei que oferia iTunes. Es tracta de Música, Podcasts i Apple TV. Els noms de les tres són prou explicatius sobre la tasca que cobreixen des d'ara en els Mac amb Catalina.

Cal dir que per als usuaris de Windows, tanmateix, no desapareix iTunes, que continuarà present, de moment almenys.

MacBook Pro

Finalment, assenyalar quins ordinadors d'Apple poden actualitzar-se a macOS Catalina des d'avui mateix:

  • MacBook de 2015 i posteriors
  • MacBook Air de 2012 i posteriors
  • MacBook Pro de 2012 i posteriors
  • Mac mini de 2012 i posteriors
  • iMac de 2012 i posteriors
  • Tots els iMac Pro
  • Mac Pro de 2013 i posteriors