Al final, la pandèmia que, se suposa, és ja en les seves últimes etapes, igual ha portat una cosa positiva: la tecnologia ARN missatger (ARNm), que és el que ha permès crear les vacunes contra la Covid-19, pot utilitzar-se per desenvolupar tractaments per a diferents tipus de tumors cancerígens si els pronòstics dels investigadors de la farmacèutica Biontech no fallan.De fet, parlen ja d'una possible vacuna per a 2013.

Sahin i Türeci
Sahin i Türeci

Investigacions en marxa

De moment, l'empresa fundada el 2008 per Ugur Sahin i Ozlem Tureci investiga per a descobrir com aplicar el ARNm perquè el sistema immunitari dels pacients aprengui a atacar les cèl·lules amb antígens cancerosos de la mateixa manera que serveix per combatre infeccions per coronavirus. El 2030 és l'horitzó immediat perquè aquesta nova solució, similar a una vacuna, pugui aplicar-se.

Què fa l'ARN missatger?

La tecnologia ARNm envia instruccions a les cèl·lules sanes perquè produeixin antígens. En el cas del Covid, aquest antigen és part d'una de les proteïnes del virus i en el del càncer, un marcador de la superfície de les cèl·lules tumorals. Una vegada identificat l'element contra el que cal lluitar, l'ARN. Ordena a l'organisme que produeixi ell mateix el que es necessita per combatre la malaltia. Teòricament, sembla que funciona i, ara, el desafiament és portar-lo a la pràctica.