Una cinquantena de persones s’ha concentrat aquest dimecres davant la seu del Ministeri de Sanitat a Barcelona per expressar la seva disconformitat amb les polítiques del govern espanyol respecte a la verola del mico. L’entitat ciutadana Acció Marica ha convocat la mobilització i ha triat el lema "Més vacunes, menys estigma" per reclamar que s'ampliïn els criteris per accedir a la vacunació. També han demanat que les polítiques sanitàries i la comunicació no assenyalin els homes que tenen sexe amb homes.

A tall de protesta, els assistents han enganxat adhesius vermells a la façana de l'edifici per imitar les erupcions que causa la malaltia i d'aquesta manera assenyalar la "manca" d'estudis, tractaments, vacunes i inversió en salut pública, ha explicat un dels portaveus de la plataforma.

A Espanya s’han detectat 6.700 casos de verola del mico i d’aquests 1.995 s’han registrat a Catalunya 1.995, segons les últimes dades corresponents a divendres 3 de setembre. Espanya és el país europeu amb més casos de verola del mico i és el segon del món per darrere dels Estats Units.  

Alerten que la malaltia s’està estenent

Des de la plataforma alerten que la malaltia s’està estenent en un context d'informació "escassa". I denuncien que alguns mitjans de comunicació i autoritats hi responen "generant alarma social" envers col·lectius concrets com ara el de gais i bisexuals. “Ens recorda dolorosament el que va passar amb la sida i ho considerem un acte d'irresponsabilitat", apunten des d'aquesta plataforma.

D'altra banda, apunten que els homes que tenen sexe amb homes són avui dia "el grup amb més afectats per verola del mico". No obstant això, remarquen que es tracta d'un problema de salut pública que pot "afectar qualsevol persona", ja que el virus "no discrimina". "Ens hem sentit assenyalats perquè ens estaven assenyalant", lamenta Jorge Moreno, membre de la plataforma Acció Marica. 

El portaveu de la plataforma ha reclamat que els criteris per accedir a la vacunació siguin "molt més amplis" i "clars". "No ens està quedant clar quin és el criteri segons el qual ens podem o no vacunar i on ho podem fer", ha denunciat."Les institucions han de bastir múltiples estratègies per aturar la transmissió i tractar la malaltia. Actualment hi ha necessitat de vacunes i medicacions", denuncien en un manifest.

Amb tot, l'entitat afirma que aquesta escassetat de vacunes i medicacions "no és fortuïta" i assenyalen a la "indústria farmacèutica amb la complicitat dels governs". És per això que volen una farmacèutica pública que permeti "garantir la producció necessària més enllà de la rendibilitat". "L'existència de farmacèutiques públiques garantiria la sobirania en salut dels països i permetria superar les epidèmies de forma independent dels interessos de mercat", afegeixen en el manifest.