Alguns dels dissenys més icònics vistos en productes d'Apple van ser obra de Sir Jony Ive. Des de l'iMac amb carcassa translúcida disponible en multitud de colors llançat el 1998 fins al Apple Watch, passant pel dispositiu que va revolucionar la indústria musical, l'iPod, sense oblidar-nos del telèfon mòbil que canviaria per sempre el món, l'iPhone.

Després de dècades treballant per a la companyia cofundada per Steve Jobs i actualment dirigida per Tim Cook, Ive va decidir marxar el 2019 per emprendre un altre camí i enfrontar-se a nous reptes, portant-lo a fundar el seu propi estudi de disseny: LoveFrom. S'ha dit molt sobre els motius de la sortida del dissenyador. Alguns ho atribueixen a la mort de Jobs el 2011. D'altres, que la companyia va començar a prioritzar aspectes financers i operatius sobre els del disseny, la qual cosa frustraria Ive.

El 2024, Jony Ive també va fundar l'empresa emergent de maquinari d'intel·ligència artificial io juntament amb altres exenginyers de la companyia com Scott Cannon, Evans Hankey i Tang Tan. L'objectiu de l'empresa és desenvolupar una nova generació de dispositius físics dissenyats des de zero per integrar-se de forma natural amb la IA. La idea va agradar tant a OpenAI que l'ha adquirit per diversos milers de milions de dòlars.

Una associació basada en l'amistat

Sam & Jony presenten io

OpenAI acaba de realitzar l'adquisició més important de la seva història. Ha comprat l'empresa emergent de maquinari per a intel·ligència artificial io, fundada per Jony Ive, per 6.500 milions de dòlars (al canvi, 5.751 milions d'euros). Una total declaració d'intencions de la companyia després de ChatGPT, ja que no només busca crear el millor bot conversacional, sinó tenir un dispositiu que revolucioni el món igual com va fer l'iPhone el 2007.

Aquest és un moment extraordinari. Els ordinadors ara veuen, pensen i comprenen. Malgrat aquesta capacitat sense precedents, la nostra experiència continua condicionada pels productes i interfícies tradicionals

L'acord inclou un pagament íntegrament en accions de 5 mil milions de dòlars (4 mil 422 milions d'euros al canvi), ja que OpenAI ja posseïa una participació del 23%, i integra els 55 treballadors d'io sota el paraigua d'OpenAI. Com hem comentat abans, entre les seves files es troben els exenginyers i dissenyadors d'Apple Scott Cannon, Tang Tan i Evans Hankey, que van col·laborar amb Ive en alguns dels dispositius més importants d'Apple.

"L'equip d'io, centre en desenvolupar productes que inspirin, empoderin i capacitin, ara es fusionarà amb OpenAI per treballar més estretament amb els equips d'investigació, enginyeria i productes a San Francisco," informa el comunicat oficial.

S'espera que el primer dispositiu desenvolupat conjuntament entre io i OpenAI arribi el 2026. És a dir, en tot just un any podríem veure un aparell que, en cas d'estar ben executat, seria capaç de tornar a canviar les regles del joc, igual com va fer l'iPhone original el 2007.

"Estic encantat d'associar-me amb Jony, [segons la meva opinió] el millor dissenyador del món", va comentar Sam Altman, CEO d'OpenAI, a través del seu compte personal de la xarxa social X (@sama). Ive i el seu estudi de disseny LoveFrom assumiran importants responsabilitats creatives i de disseny tant en OpenAI com en io.