Ho indica un informe elaborat per la Fundació Renovables: si bé és cert que el 30% de les emissions de gas metà (CH4) són d'origen natural -la majoria procedents d'aiguamolls-, el 60% deriven "de l'activitat de l'ésser humà" i la majoria provenen de l'explotació, extracció, tractament i crema de combustibles fòssils.

0724gas metà antartida 991630
 

Un gas responsable del 30% de l'augment de la temperatura mitjana global

L'informe considera que el gas metà és responsable del 30% d'augment en la temperatura mitjana global i recorda que té un potencial d'escalfament fins a 82 vegades més gran que el diòxid de carboni (CO2). Per això, exigeix la creació d'un Pla Nacional per reduir el seu ús i destaca també que, en ser la permanència del CH4 en l'atmosfera inferior a la del CO2, reduir les seves emissions tindria "un impacte a curt termini més gran en la lluita contra el canvi climàtic".

Estudi sobre fugues

L'anàlisi recopila informació pública de les deteccions de metà realitzades per diferents satèl·lits als sectors relacionats amb el petroli, gas, carbó i residus: segons l'Agència Internacional de l'Energia, només durant 2023 el total d'emissions al sector dels combustibles fòssils va assolir les 120 milions de tones. L'informe també monitora via satèl·lit les fugues descontrolades o puntuals que es registren en el planeta que, afirma, oscil·len entre una i vint tones per hora. Les originades en processos d'exploració o producció de petroli i gas van assolir durant l'any passat "aproximadament 40.000 tones mètriques i, alhora, el sector residus va emetre 27.000 tones l'últim any. Les xifres aportades per l'Observatori Internacional d'Emissions de Metà comptabilitzen, des de 2022 fins al primer semestre de 2024, un total de 3.697 fugues a tot el planeta que van alliberar a l'atmosfera una estimació de 74.623 tones, la qual cosa equival a conduir gairebé 465.000 cotxes de gasolina durant un any.

Per països

L'informe recull les fugues dels principals països que van exportar energia a Espanya durant l'any 2023. Així, mentre que als Estats Units se'n van registrar 366, a Algèria es van assolir les 354 i a l'Iraq i a Líbia, respectivament, 88 i 82. A Rússia, les fugues detectades van ser 63 i a Mèxic i el Kazakhstan, 44 i 37. Finalment, a l'Aràbia Saudita i Egilto es van registrar 28 i 25. En el cas espanyol, en no disposar de fonts fòssils pròpies, els satèl·lits no han registrat fugues a les instal·lacions del sector energètic sinó al sector residus: 29 procedents d'abocadors, que van emetre 212 tones de metà, l'equivalent al CO2 pel consum elèctric anual de 1.155 habitatges.