Des de fa anys estem sentint parlar del terme OLED quan es fa referència a televisors i a smartphones, i tanmateix no sempre tenim clar de què es tracta encara que formi part del dia a dia. Això sí, si estàs pensant a comprar un d'aquests dispositius, t'interessa conèixer com afecta aquesta tecnologia sobra la pantalla i la seva qualitat i quins beneficis té i per què podria interessar-te elegir-ho sobre altres tecnologies de visualització.

Què és OLED

OLED (organic light-emitting diode, per les seves sigles en anglès) fa referència a díode emissor de llum orgànic o LED orgànic. Per generar llum o produir una imatge, una pantalla OLED ha de passar un corrent elèctric a través de material electroluminescent orgànic. Les pantalles que poden generar llum sense la necessitat d'una llum de fons es denominen pantalles autoemissives.

Autoemissiu significa que els materials orgànics utilitzats en la construcció generen llum sense necessitat de retroil·luminació addicional. Això és diferent d'altres tipus de pantalles com les LCD, que requereixen una llum separada en la part posterior. No tots els OLED són iguals, però sí que comparteixen el mateix concepte bàsic d'utilitzar materials no sintètics per generar llum.

Encara que el terme OLED s'associa més comunament amb pantalles d'alta qualitat, també hi ha altres usos que inclouen il·luminació, panells de visualització en càmeres digitals i en casos de senyalització.

Televisor FEU OLOR

On s'utilitza OLED

El lloc més habitual és als televisors o als smartphones. Els fabricants de televisors com LG, Sony i Panasonic han estat produint pantalles OLED des de fa gairebé una dècada, amb importants avenços en la fabricació que han permès que es redueixin els costos amb el pas del temps.

Les pantalles OLED als smartphones són igualment habituals i la majoria dels dispositius d'alta gamma de marques com Apple o Samsung els porten de sèrie. Però no només als mòbils, sinó que també en els rellotges intel·ligents d'aquestes i altres marques.

Alguns portàtils i monitors d'ordinador també utilitzen panells OLED, tot i que encara són menys freqüents, sobretot a causa del cost que suposen. A més, ja que els panells OLED són tan prims, també s'han utilitzat per crear productes innovadors com els televisors enrotllables de LG, els smartphones plegables de Samsung, pantalles totalment transparents o finestres de trens subterranis que poden mostrar informació de ruta.

Quins beneficis té OLED per als televisors

Les pantalles OLED tenen molts beneficis sobre les pantalles LCD tradicionals amb il·luminació LED. Els panells OLED produeixen una imatge superior en comparació amb els models LCD gràcies a una relació de contrast teòricament infinita.

A causa que la tecnologia OLED és autoemissiva, cada píxel es pot apagar individualment per a una reproducció del que es considera negre pur. La relació de contrast és una mesura de la diferència entre el blanc més brillant i la foscor més fosca que pot reproduir una pantalla, i es considera que és un dels factors més importants quan es parla de la qualitat de la imatge.

En una pantalla LCD, una llum de fons ha de brillar a través de la capa del transistor de pel·lícula prima (TFT) per produir una imatge. Quan es mostra negre, el panell ha de bloquejar la quantitat de llum més gran possible, la qual cosa sovint redunda en grisos tèrbols en lloc de negres veritables.

Alguns televisors utilitzen algoritmes basats en zones en un intent d'atenuar certes parts de la pantalla per aconseguir millors nivells de negre. Encara que això funciona, pot tenir l'efecte d'introduir halos o imatges fantasma al voltant de les àrees que estan il·luminades i causar una aixafada negra en les àrees que no estan adequadament il·luminades. En les maneres dissenyades per a jocs en què la latència es redueix tant com sigui possible, és possible que aquests algoritmes no atenuïn la pantalla en absolut.