Qui eren les persones que, en intentar accedir durant la seva jornada laboral a la fira The District dimarts passat van acabar amb la roba tacada de pintura i van haver d'aguantar insults i faltes de respecte d'un grup d'uns 200 individus que obstaculitzaven l'entrada al certamen i s'autodefinien com activistes contra l'els desnonaments? Segons els manifestants, "especuladors" que "compren els blocs del nostre barri per reformar-los i després revendre'ls o llogar-los molt més cars" o, també, "inversors" que eren allà per "expulsar a la perifèria als veïns que viuen en el centre". Això segon, en concret, ho deia Pablo Barrios, que es presenta aquests dies davant dels mitjans com a "portaveu de la Plataforma contra The District" i "membre del sindicat de Poble Sec. La realitat, com sempre, és bastant més complexa. Esclar que hi ha representants de fons d'inversió i bancs, però també hi ha administracions, promotores, consultores, agents de la propietat immobiliària i, en general, professionals de tot tipus i condició amb algun tipus de relació o interès amb un sector que, no ho oblidem, genera més del 10% del nostre PIB.

thedistrict efe 5 mossos
 

Què és The District?

The District és una fira immobiliària per a professionals que reuneix especialistes immobiliaris de tot Europa i que es va celebrar per primera vegada a Barcelona en 2022. Congrega en cada edició a unes 10.000 persones entre qui es compten experts en immobiliària residencial, oficines, retail i, també, en logística, habitatge per a estudiants, lloguer o habitatge per a persones grans. Arquitectes, especialistes en sostenibilitat aplicada a la construcció, docents, inversors i tecnòlegs també formen part de la nòmina de professionals que troben en el certamen un fòrum del seu interès. Un exemple és Pablo Villarejo, investigador i professor universitari en política energètica en l'edificació que, a més, coordina un Màster a la Universitat Politècnica de Madrid. Per què ens referim a ell? Doncs perquè va ser una de les persones atacades per Pablo Barrios i els seus i va fer quelcom inusual: explicar-ho.

A Linkedin

Villarejo ho va explicar en el seu perfil de Linkedin. Per fer-ho n'hi ha prou un simple autoretrat fet amb el mòbil en el qual mostrava com havia quedat la seva roba. El va acompanyar de quatre línies i mitja en les que explicava el succeït: “He venido a Barcelona a The District Show y me han llenado de pintura. Me ha tenido que sacar la policía de paisano. Es evidente la falta de talante democrático de las personas que se manifestaban y la incapacidad del ayuntamiento de Barcelona y Hospitalet por mantener la seguridad frente a movimientos anti democráticos”.

La fira continuarà celebrant-se a Barcelona

La present edició, segona a la Ciutat Comtal, ja va ser objecte de protestes el 2022. Aquest, any, tanmateix, hi ha hagut una diferència: l'Alcalde, Jaume Collboni ha condemnat els atacs, una cosa que va agrair Juan Velayos, el president del congrés: "aquest esdeveniment no se'n va anar a cap altre lloc". Albert Planas, director de l'empresa organitzadora, també es pronunciava en la mateixa línia, encara que llançava un avís velat: "mai no ha estat a l'agenda canviar de ciutat. Es podria celebrar a Màlaga, París o Londres, però The District va néixer a Barcelona i es quedarà aquí". Veurem, perquè la fira genera un impacte positiu a Barcelona que assoleix els 21 milions d'euros i, el cert, és que més enllà de les últimes declaracions, sí que s'ha estudiat des de l'organització la possibilitat d'un canvi de seu segons s'informava a On Economia.