La Generalitat de Catalunya, gràcies a un acord amb Google Art Project, ha aconseguit que 12 museus catalans es puguin visitar virtualment. Es podrà mirar aquests centres a través de l'aplicació Street View, però a més, es podrà accedir a detalls de les peces exposades mitjançant una digitalització d'altíssima qualitat. Jusèp Boya, director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, ha afirmat que es tracta d'una estratègia per internacionalitzar el patrimoni cultural català. Així 12 museus catalans entren al selecte club de 778 institucions artístiques que col·laboren amb Google.

Dotze centres

Són 12 els centres que s'han involucrat en la primera fase d'aquest projecte (i ja n'hi ha 8 que s'espera que s'hi incorporin properament, a la segona fase). Els museus digitalitzats són la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, la Fundació Municipal Joan Abelló de Mollet, la Fundació Pau Casals del Vendrell, el Museu Cau Ferrat de Sitges, el Museu d'Art Jaume Morera de Lleida, el Museu d'Art Modern de Tarragona, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya de Terrassa, el Museu Maricel de Sitges, el Museu Romàntic de Sitges, el NAT-Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Palau Maricel de Sitges. Els continguts d'aquests museus es poden consultar en català, castellà o anglès.

Passeig d'alta tecnologia

Google ha aplicat la seva tecnologia Street View a l'interior dels museus: un individu carregat amb una motxilla amb 13 càmeres de vídeo s'ha passejat pels 12 centres, sala per sala, racó per racó. D'aquesta forma, el visitant virtual pot gaudir d'una visita completa, com si estigués passejant per l'edifici amb els seus peus. Però a més a més, Google ha fet una digitalització amb altíssima resolució d'algunes peces seleccionades pels museus com les més representatives de les seves col·leccions. Són les imatges "gigapixel".

Des del mòbil, també

Mitjançant l'App Arts & Culture, la visita virtual al Museu es podrà fer també des del mòbil. Amb un avantatge suplementari: s'ha desenvolupat una tècnica 3D, que amb unes ulleres especials permet tenir visions volumètriques de 360º de qualsevol punt del museu visitat.

Exposicions virtuals

Els museus implicats en la iniciativa també poden organitzar exposicions virtuals, a través de les quals tenen la possibilitat d'exposar materials que no es mostren en aquests moments a les sales dels museus. Permet, doncs, ampliar l'exhibició amb fons de magatzem i organitzar mostres amb eixos temàtics.

La major via d'expansió

Catalunya disposa d'un patrimoni museístic molt gran, respecte als països de l'entorn: té 114 museus i 377 col·leccions obertes al públic. Els museus i col·leccions de Catalunya van rebre 22.450.000 visitants el 2015. En canvi, les seves webs tan sols van rebre 11.500.000 visites, i la durada mitjana d'aquestes va ser de tan sols 1 minut. És obvi que és un dels camps amb majors possibilitats de creixement de la museística catalana. Des de la Direcció General s'ha destacat la voluntat de posar en valor les col·leccions catalanes fent-les accessibles a aquells que no puguin visitar personalment els museus.

Balanç de l'any

Jusèp Boya ha volgut aprofitar l'ocasió per presentar un balanç sobre l'activitat dels museus catalans el 2015. Hi ha hagut un augment de visitants, però també un esforç important en l'adquisició de peces: s'han incorporat gairebé 40.000 objectes nous el 2015, procedents d'excavacions, compres, dipòsits o donacions. Boya considera que s'han superat els anys difícils de la crisi, i ha ressaltat que això s'ha fet gràcies, sobretot, a "equips professionals que han treballat amb passió i han pogut superar amb encert situacions molt complicades".

Valor cultural

Boya ha volgut destacar que els museus no són només estructures destinades als turistes que acaben tenint un impacte positiu en l'economia catalana. Ha insistit que els museus acompleixen un important paper pedagògic i de coneixement de la nostra realitat, i que serveixen per "aprendre, comprendre i identificar-se". Ha remarcat que alguns museus reben més visitants locals que estrangers, i que gairebé un 10% de les visites es presenten en el context de visites escolars o d'activitats culturals. I ha destacat que els museus fan un esforç per ser accessibles a tots: el preu mitjà de l'entrada de pagament és de 2,97 euros, i 22 dels 114 museus tenen entrada gratuïta.