Un estudi, publicat a la revista científica Journal of Fluid Mechanics, sembla que està aplanant el camí per a un futur com a aeronaus més silencioses, eficients i sostenibles. Científics britànics, a la fi, han aconseguit identificar com i per què fa soroll els motors d'avió que s'integren als fuselatges, també coneguts com a BLI, acrònim de ventiladors canalitzats d'ingestió de capa límit.

Revelat el so dels avions silenciosos

Si parlem de taxis voladors, també hem de parlar dels seus motors futuristes, que es mimetitzen amb el cos de l'avió i que succionen aire tant del front com del fuselatge, la qual cosa permet reduir el consum de combustible en disminuir la resistència. Tanmateix, el seu disseny també planteja un enigma tècnic: com es controla el so que generen quan estan incrustats en superfícies corbes?

En una recent comunicació publicada en la pàgina web de la Universitat de Brístol, s'han revelat les fonts i patrons del soroll produït per les esmentades turbines incloses al fuselatge. Per a això, els investigadors han utilitzat un túnel de vent de la mateixa institució, on es van fer proves amb un ventilador elèctric al costat d'una paret corba, a fi d'imitar la configuració d'avions experimentals com l'ONERA NOVA, l'Aurora D8 o l'Airbus Nautilus.

El doctor Feroz Ahmed afirma que en entendre els mecanismes de soroll als ventiladors canalitzats BLI, s'espera que es puguin desenvolupar pautes industrials per a sistemes de propulsió integrats al fuselatge més silenciosos en futurs conceptes d'aeronaus, des d'aeronaus convencionals a gran escala fins a aeronaus elèctriques d'enlairament i aterratge vertical a escala.

Imatge de l'experiment realitzat en el tunel del vent de la Universitat de Bristol
Imatge de l'experiment realitzat al túnel del vent de la Universitat de Brístol

Els resultats van demostrar que el soroll no només es genera al ventilador, sinó que també té com a font la carcassa que l'envolta i l'aire que llisca pel fuselatge. A més, el patró varia segons la quantitat d'empenta: com a alts nivells, el soroll recorda a un ventilador convencional sense carcassa, com a baixos nivells, el conducte és el protagonista. El doctor Feroz Ahmed assegura que "aquesta investigació té aplicacions potencials en el desenvolupament d'estratègies per reduir l'emissió de soroll al sector de l'aviació".

La investigació forma part del projecte europeu ENODISE, que és finançat pel programa d'investigació i innovació de la UE conegut com a Horitzó 2020, i ha estat desenvolupat en col·laboració amb el laboratori aeroespacial francès ONERA i altres socis. Aquest estudi no només respon a una necessitat tècnica, sinó també al desig futur de poder volar d'una forma més silenciosa, però també neta i suau. Potser, l'aviació del demà soni més a un murmuri que a una turbina convencional.