La volatilitat dels preus de la llum decideix els consumidors a convertir-se en productors d'energia i, així, quedar sans i estalvis dels vaivens tarifaris. Ho demostren repetides enquestes, l'última d'aquest mes de novembre: un 51% dels consumidors planeja instal·lar-se algun sistema d'autoconsum durant els propers tres anys.

solarprofit instalacion fotovoltaica autoconsum
 

Què fa un particular optar per l'autoconsum?

Les raons que són darrere de la decisió d'instal·lar un sistema d'autoconsum són diverses: el 73% dels qui opten per aquesta solució busquen estalviar, el 36,3% vol viure "de manera més sostenible" i un terç (33,4%) inverteix en aquest tipus d'instal·lacions perquè vol assolir la "independència energètica". Sigui com fos, sembla que l'autoconsum és el futur: la mateixa enquesta indica que el 62,7% dels consumidors espanyols s'ha plantejat en algun moment la instal·lació d'aquest tipus de sistemes.

I els excedents?

Amb els excedents que produeixen aquests sistemes, tanmateix, existeix un problema cert, ja que la tarifa a què les elèctriques els adquireixen no és la mateixa a la que es factura el consum domèstic. En un mercat que, des de fa uns mesos, viu una tendència a la baixa impulsada, precisament, per la generalització de sistemes d'autoconsum, la injustícia és evident. En tarifes regulades, és estrany el cas en el qual es compren a més de set cèntims kWh, sent l'habitual preus molt inferiors. En aquest context, companyies com Chippio plantegen mecanismes alternatius en els quals els excedents es paguen "a preu de mercat". Així ho explica Pol Brau, director d'operacions de l'empresa: "Creiem que la compensació a preu de mercat, mateixa tarifa que oferim com comercialitzadora, és un sistema just i transparenti perquè aquests puguin conèixer el preu de la llum que consumeixen, i també a quin preu la venen com productors".