El Butlletí Oficial de l'Estat recollia, en la seva edició del passat 3 de gener, una disposició que incorpora a la nostra legislació una autorització de la Unió Europea en virtut de la qual estarà permès també a Espanya comercialitzar pols de grill desgreixat o, si es prefereix, farina de grill. Aquest aliment (ja es considera com a tal a tots els efectes) podrà utilitzar-se per elaborar pans, pastes, galetes i fins a cervesa. Des de 2018, els grills poden comercialitzar-se al complet i com a aliment, però ara es podrà vendre també congelat, dessecat o en pols. L'insecte en qüestió té, pel que sembla, més proteïnes que la carn. Bugsolutely, una empresa de Tailàndia, fa anys que elabora pastes alimentàries amb farina de grill.

Si no sembla el que és, segur que ens agrada
Les empreses que treballen amb aquest tipus de farines coincideixen a donar per fet que, almenys a Europa, l'acceptació dels seus productes serà més gran si el que venen se sembla el menys possible al que és. A diferència del que succeeix a Àsia, l'Àfrica i alguns països de Sud-amèrica, a Europa el consum d'insectes és marginal, ja que s'associen a plagues, malalties i desgràcies diverses. Kafka, que va transformar el pobre Gregorio Samsa en una bestiola gegant, ha tingut bastant a veure. Així, i per vèncer els molts prejudicis que pesen sobre aquests animals, els que s'entossudeixen a introduir-los en la nostra dieta han decidit camuflar-los. I per a això, res millor a convertir-los en farina.
Fusilli
El que comercialitza Bugsolutely és un tipus de fusilli –les espirals de tota la vida- que, segons comenten els responsables de l'empresa, tenen gust de nous i ametlles. L'aparença, d'entrada, no és desagradable i els grills que permeten elaborar les espirals es crien en granges especialmen et dissenyades per a tal finalitat. De moment, només es venen a cuiners i similars, però la seva idea és ampliar la clientela i la cartera de productes. Criar grills, a més, és molt rendible: amb dos quilos d'aliment es pot produir un quilo de proteïna. Molt més barat que criar vaques o ovelles. El dit: menjarem bestioles i no ens donarem ni compta.