El supercomputador MareNostrum 5 que acollirà Barcelona inclourà una plataforma experimental per crear processadors europeus i allunyar-se així de la dependència del mercat nord-americà i asiàtic. Així ho ha explicat el director del Barcelona Super Computing (BSC), Mateo Valero, que és també coordinador científic per al desenvolupament del primer accelerador (GPU), en la presentació oficial de l'elecció de Barcelona com una de les seus dels nous supercomputadors. Valero ha detallat que l'objectiu és desenvolupar una tecnologia europea "per tal que el MareNostrum 6 pugui fer servir només processadors europeus".

El director general de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologies de la Comissió Europea (CE), Roberto Viola, ha dit que s'estan posant els fonaments i que preveuen una inversió de 3.000 milions per al proper pressupost per assolir màquines "entre cinc i set vegades més poderoses" que les actuals.

Un altre dels aspectes destacables del futur MareNostrum 5, que tindrà una potència pic de 200 Petaflops (200 mil bilions d'operacions per segon), és que serà un superordinador heterogeni.

MareNostrum 5 tindrà un cost de 223 milions d'euros, que és el pressupost previst per a la seva adquisició, la seva instal·lació i per mantenir-lo operatiu durant 5 anys. El 50% d'aquest pressupost estarà finançat per la Unió Europea i l'altre 50% pels estats que formaran el consorci de suport a la proposta.

Per a l'elaboració de la seva candidatura per acollir un dels grans superordinadors pre-exascala de la UE, el BSC va comptar des del primer moment amb el suport polític i financer dels governs d'Espanya i de Portugal, als quals posteriorment es van afegir els governs de Turquia i Croàcia.

Irlanda, que va donar el seu suport polític a la proposta, està estudiant incorporar-se al consorci, liderat pel BSC, al qual, fins a la data de la seva constitució, prevista per a finals de juliol, podrien incorporar-se també altres estats. Els patrons del BSC (el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya) també han donat suport des del primer moment a la proposta.

 

Foto de portada: presentació del Mare Nostrum 5 a la UPC.