I si resulta que allò de dinamitar centrals tèrmiques de carbó o gas es confirma com un disbarat perquè algú descobreix un sistema senzill i barat per fer-les més eficients? Més enllà del renovat interès pels sistemes de captura de CO2 -Hunosa ja està en això- un grup d'investigadors de la Universitat d'Illinois Urbana-Champaign acaba de dissenyar un revestiment per a condensadors de vapor que, si s'apliqués en totes les centrals de carbó i gas del planeta, podria reduir la seva emissions de diòxid de carboni en 460 milions de tones i el seu consum d'aigua en set bilions de litres. A Espanya, mentrestant, s'ultima la tramitació del tancament d'As Pontes, l'última gran tèrmica de carbó que quedava.

1447741015 krmC U17084310696gEH 1248x770@La Veritat
 

Si els combustibles fòssils no desapareixeran, millor fer el seu ús més eficient

Els investigadors responsables del projecte amb clars: els combustibles fòssils no desapareixeran fins i tot, com a mínim, d'aquí a un segle i, vist que s'emetrà molt CO2 encara, millor optimitzar els sistemes de funcionament d'unes centrals que encara resulten eficaços per la seva capacitat de garantir un subministrament d'energia continu. La revista Nature Communications acaba de publicar un article en el qual s'explica el projecte.

De què parlem?

La generació d'energia amb combustibles fòssils depèn del cicle del vapor, procés en el que el combustible es crema per fer bullir aigua i que el vapor resultant faci girar una turbina que impulsa un generador elèctric. Una vegada aconseguit això, el vapor arriba a un condensador que recupera aigua del vapor i manté una diferència de pressió a través de la turbina perquè el vapor flueixi. Si les propietats de transferència de calor dels condensadors es milloren, es podrà mantenir la diferència de pressió mentre es crema menys combustible. Els investigadors d'Illinois han aconseguit això mitjançant un recobriment de F-DLC, un material hidrofòbic que permet que, quan l'aigua es condensa, no es formi la característica pel·lícula que es crea sobre els metalls. Així, i en formar l'aigua gotes a la superfície recoberta amb F-DLC, el vapor entra en contacte amb el condensador i la calor de transfereix directament, el que millora l'eficiència del procés. El F-DLC està format per carboni, fluoreno i silici. "Si tot va bé, esperem mostrar a tots que es tracta d'una solució eficaç i econòmicament viable", va afirmar Nenad Miljkovic, director del projecte. El seu objectiu és clar: "volem que s'adopti la nostra solució perquè, encara que el desenvolupament de les energies renovables hauria de ser absolutament una prioritat, encara val la pena continuar millorant el que tenim ara".