Damm, a través de la Malteria La Moràvia, impulsa el projecte ResOrMa (acrònim de Resiliència de l’Ordi i de la Malta) juntament amb Semillas Batlle, Cupasa i el Grup de Recerca en Fisiologia de Conreus d’Agrotecnio - Universitat de Lleida. Aquesta iniciativa de recerca i divulgació neix amb l’objectiu de contribuir a l’adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic en el cultiu de l’ordi mitjançant solucions innovadores i aplicables al camp, que permetin garantir la sostenibilitat del cultiu en els anys vinents.

El projecte busca millorar la resiliència de l’ordi i la malta davant fenòmens poc estudiats, però cada cop més freqüents, com els cops de calor i el rebrot precollita provocat per les pluges, que afecten directament la qualitat d’aquestes matèries primeres clau per a la producció de cervesa. Per fer front a aquests reptes, el projecte es proposa determinar la variabilitat genètica de l’ordi davant aquestes condicions climàtiques, caracteritzar les varietats actuals segons el seu nivell de tolerància, estudiar els mecanismes fisiològics que expliquen la pèrdua de qualitat i productivitat i avaluar com aquests factors impacten en la qualitat final de l’ordi i la malta.

Jornada RESORMA Damm (2)
Jornada RESORMA Damm 

En el marc de les accions de difusió del projecte, s’ha celebrat la ‘Jornada de millora de la resiliència de l’ordi’ a Bell-lloc d’Urgell (Lleida), una trobada divulgativa adreçada a agricultors i professionals del sector. Durant la jornada, s’han combinat presentacions amb visites a les parcel·les de cultiu. Al llarg del dia, s’han compartit els avenços més rellevants del projecte, amb especial atenció a les dades de camp, les hipòtesis de treball i els primers resultats sobre l’adaptació i la gestió del cultiu.

Les ponències, a càrrec d’investigadors de les tres empreses implicades, han ofert una visió detallada de l’enfocament multidisciplinari de l’estudi. La jornada ha conclòs amb una visita a les parcel·les d’assaig, on els assistents han pogut observar in situ les diferents estratègies aplicades i el seu comportament en condicions reals.

Models predictius i varietats més resilients d’ordi

Entre els principals avenços previstos del projecte ResOrMa, que compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, hi ha el desenvolupament de models predictius sobre l’impacte del canvi climàtic en el rendiment i la qualitat de l’ordi i la malta. A més, es facilitaran eines útils per planificar estratègies de cultiu més resilients, cosa que permet als agricultors conèixer quines varietats tenen menys pèrdues de rendiment i qualitat, alhora que les malteries es podran preparar per a campanyes de cultiu extremes.

“Avançar-nos a les condicions climàtiques extremes permet millorar la conservació de l’ordi, un aspecte clau per poder produir malta. Quan analitzem la qualitat de l’ordi, ens fixem en paràmetres com la proteïna, la humitat i el calibre; però, l’indicador més determinant per a nosaltres és la seva capacitat germinativa. Si l’ordi no germina, simplement no podem transformar-lo en malta”, explica Neus Prieto, responsable de Producció de la Malteria La Moràvia.”

Jornada RESORMA Damm (4)
Jornada RESORMA Damm 

Les activitats desenvolupades en el marc del projecte ResOrMa inclouen des de programes de millora genètica i assajos de camp fins a l’anàlisi de l’ordi i la malta, processos de micromaltatge, jornades de camp amb parcel·les de demostració i sessions divulgatives amb experts del sector i agents implicats en la iniciativa.

El projecte ResOrMa no només contribueix a mitigar l’impacte del canvi climàtic en un cultiu essencial per a la producció de cervesa, sinó que també representa un exemple d’innovació territorial i treball col·laboratiu. Gràcies a aquesta iniciativa, es generen eines pràctiques per al sector agrari que permetran millorar l’estabilitat i qualitat de les collites, aportant així valor afegit a tota la cadena agroalimentària.