Si no et saluden ja a l'entrada del teu poble o ciutat, ho faran ben aviat. Per què? Doncs perquè són tendència. Parlem, clar, de les lletres de gran format que donen la benvinguda a pobles viles i ciutats al llarg i ample d'Espanya. Qui les fabrica? Existeixen diferents proveïdors, però el líder es diu Letra Corpórea i acaba d'inaugurar unes noves instal·lacions a Barbastre, la capital de la comarca d'Osca del Somontano. Des d'allà fabricaran tota mena de solucions de retolació.

Showroom 3
 

Una empresa familiar que va saber reinventar-se

José Rami Español va fundar l'empresa l'any 1958 i va començar la seva activitat al sector de la xapisteria per a, el 1992 i amb la incorporació dels seus dos fills, Juan Luis i Jose Miguel, apostar per la diversificació amb una nova línia de negoci dedicada a la retolació. Posteriorment, sempre a Barbastre, el 2008, van començar a treballar en la fabricació de lletres corpòries i, avui, són la companyia més gran d'Espanya aquest àmbit. També duen a terme feines amb lletres gegants i safates i caixes de llum i realitzen tot el procés productiu, des del disseny a l'acoblament final amb, expliquen els seus responsables, rapidesa i solucions creatives, innovadores i personalitzades. Venim del sector de la xapisteria de l'automòbil i el 2008, arran de la crisi, pensem a fer lletres corpòries. Ha estat un camí dur, sobre tot l'inici, però a poc a poc i amb molta il·lusió i moltíssima feina, hem anat creixent en fabricació de lletres corpòries, sent l'empresa referent a Espanya i exportant, actualment, un 30% de la nostra producció," ha destacat Juan Luis Rami, director de Letra Corpórea.

Façana
 

Tecnologia

La maquinària moderna i l'extens equip de professionals són el seu valor diferencial. Les noves instal·lacions -en el Polígono Industrial Valle del Cinca de la capital del Somontano-, tenen una superfície de 3.400 m2. L'empresa amplia així la seva seu en 1.400 m2, davant els 2.000 m2 disponibles en total entre els tres espais anteriors repartits per la ciutat de Barbastre des dels que treballaven. El total de la inversió ascendeix a 1,8 milions d'euros. Amb aquest nou centre, Lletra Corpòria reduirà desplaçaments i costos, a més d'optimitzar la logística i l'organització dels temps de treball. Per endinsar-se en aquests objectius, l'empresa ha instal·lat nova maquinària amb tecnologia d'avantguarda i més respectuosa amb el medi ambient.

 
Sommons altura|alçària lletres 2500mm

Entre les novetats destaquen les noves cabines de pintura que redueixen el consum elèctric de manera significativa, a més d'incorporar sistemes de filtració amb què pràcticament el 100% de la pols de la pintura surt filtrada a l'exterior. A més, per a la fabricació de lletres de gran format, l'empresa compta|explica amb una nova màquina emmotlladora única a Europa per produir models de fins a 600 mm de manera automàtica. Alhora, Lletra Corpòria també ha implementat a la nova seu un sistema de digitalització per millorar l'organització i el control de l'estat de la producció a través del programa de gestió de la companyia. La solució permet als clients, "accedir i conèixer en temps real l'estat en el qual es troba el seu projecte". Alhora, també ha permès a la companyia avançar en sostenibilitat en deixar d'imprimir prop de 50.000 fulls a l'any per la visualització de les ordres de treball en tablets i a grans monitors repartits per cada secció de treball.

Des de les noves instal·lacions, dissenyarà i fabricarà les seves més de 100 referències de diferents productes, a més de continuar impulsant la seva activitat en les lletres corpòries i, especialment, en les lletres de gran format per a entrades de nuclis urbans que, en el dia d'avui, és un dels seus productes estrella. A través dels seus clients professionals al sector s'han instal·lat en localitats i enclavaments com Figueruelas (Saragossa), Cala d'Or (Mallorca), Calahorra i Fuenmayor (ambdues a La Rioja) i ciutats com Palència o Sòria, entre d'altres.

Inauguracion LetraCorporea
 

Exportadors

Lletra Corpòria ha traspassat també fronteres, treballant per a companyies com a Auchan, a França; l'aerolínia Air France o per a Westfield, el gran centre comercial a Lió. El mercat nacional concentra el 70% de l'activitat de la companyia, mentre que el 30% es correspon amb exportació. El percentatge d'exportació més gran és a França, encara que la companyia té clients puntuals a Bèlgica, Suïssa, Luxemburg i Itàlia. Amb el nou centre, l'empresa assenta les bases per continuar amb el seu creixement, comptant actualment amb 33 empleats. L'Alcalde de Barbastre, Fernando Torres, destaca la importància que, per a la ciutat, Osca i Aragó, té el projecte de l'empresa: "som abans una família que porta 65 anys a la nostra ciutat generant ocupació i reinventant-se, com comentàvem abans, des d'una xapisteria de l'inici, a ser la primera empresa a nivell nacional en lletres corpòries. Sens dubte, per a la ciutat és una gran satisfacció inaugurar avui unes instal·lacions tan modernes i tan sostenibles. Són un exemple i demostren que, també des de ciutats petites, es poden fer grans coses".