Fins i tot en la llet amb la que la teva dona alleta els teus infants: allà han arribat també els microplàstics, que es revelen com una plaga gairebé bíblica que exigeix actuacions decidides. Avui si un extraterrestre ens visités, segur que creuria que el plàstic és una cosa natural i no una creació humana.

Estudi italià

El descobriment, inquietant com pocs, l'han realitzat investigadors de la Universitat Campus Biomèdic de Roma dirigits per Antonio Ragusa. Les partícules identificades apareixen dissoltes en la llet materna i tinene formes esfèriques o irregulars. La seva mida, per descomptat, és microscòpica, però presenten pigments blaus i groguencs. Totes les dones que van participar en l'estudi (i van ser 34) presentaven aquest tipus de partícules en la seva llet. "L'única diferència era la quantitat, però totes tenien. En 26 dels 34 casos, el volum detectat permetia parlar de contaminació de la llet per microplàstics", explica l'investigador.

Llet materna
Llet materna

D'on venen?

Les dones que van participar en l'estudi van ser classificades per grups en funció de la seva edat, els productes d'higiene personal que utilitzaven i els aliments consumits en els set dies posteriors al part. De la mateixa manera, les mostres de llet van ser conservades amb màxima cura per evitar qualsevol contaminació.

Els plàstics trobats van ser, principalment, polietilè, clorur de polivinil i polipropilè i va ser tal la freqüència que els investigadors conclouen que la del plàstic és una presència "omnipresent" deguda a una exposició al plàstic que experimentem tots els humans i que es produeix per ingestió o contacte dèrmic. Els volums trobats no són nocius per als nadons, però sí que es va detectar un element comú en els casos en els quals el percentatge de plàstic en la llet era més gran: les dones que van confessar utilitzar mascaretes contra la Covid durant més temps van ser les que més microplàstics tenien en la seva llet. Quina solució queda? Doncs molt senzill: si torna a ser necessari utilitzar mascaretes, millor recórrer a mascaretes amb el menor contingut de plàstic possible.