Mentre que l'atur al conjunt d'Espanya arriba al 13% i els desocupats de menys de 25 anys s'enfilen al 29,6% de la població disposada a treballar, la xifra de dones especialitzades en tecnologia que es troba sense ocupació es queda en el 9,7%. Tanmateix, la tradicional bretxa de gènere en estudis tecnològics es manté. Per què?

Dia Internacional de la Mujer
 

Múltiples factors

Alejandra Bausá, lead teacher del bootcamp de desenvolupament web de l'escola Ironhack, xifra en 80/20 el percentatge en què es distribueixen entre homes i dones els alumnes dels estudis que imparteix. És, assenyala, una conseqüència d'una situació general d'infrarepresentació de la dona en estudis i àmbits laborals vinculats a la tecnologia: "Tradicionalment hi ha sectors i professions poc feminitzats i les quotes, en aquest sentit, poden ser una eina vàlida per mirar de revertir-ho. Després, en l'acompliment, el nivell d'eficàcia, les capacitats i l'interès dels alumnes és semblant, perquè no hi ha distincions entre homes i dones, però el cert és que els homes s'interessen més per la tecnologia d'entrada".

En enginyeries i en arquitectura, tímid creixement

Segons dades del Consell General de l'Enginyeria Tècnica Industrial d'Espanya, el percentatge de dones matriculades en aquests estudis ha augmentat un 6% durant l'última dècada i el de diplomades, un 8%. Amb tot, els homes segueixen sent majoria i, així, en el curs 2019-2020, les dones eren només un 29,62%. El 2012, eren un 21,8%.

En l'àmbit de la programació, la tònica és similar i, segons explica Bausá, sí que és cert que s'experimenta un interès més important: "Dono per fet que passa en tots els estudis vinculats a la tecnologia. Els qui arriben ara a les universitats, i potser també un percentatge molt alt dels qui segueixen estudis de postgrau o es matriculen en programes com els nostres, són persones que van néixer ja en un món en el qual les TIC eren protagonistes i d'aquí venen els increments. La bretxa existeix, però s'atenua. I entre tots hem de treballar més per explicar que al sector tecnològic hi ha moltes possibilitats de creixement professional per a homes i dones, i que els nivells d'atur són més baixos que en altres sectors", apunta. La millor recepta per reduir encara més la bretxa de gènere en aquest sector és, assenyala, "apropar al més aviat millor els nens i joves a la tecnologia i a la programació, que serà una eina bàsica i transversal en el futur".