La NASA ha inventat un robot cirurgià que pugui operar a l'Estació Espacial Internacional (ISS), pel que sembla aquest podria ser controlat de manera remota.

La idea sorgeix a causa que qualsevol dels astronautes pot patir una emergència de salut estant en l'espai.

I no hi ha manera de poder atendre'ls de manera immediata, de fet, en l'actualitat els astronautes de l'ISS han de tornar a la Terra en un coet d'emergència si requereixen atenció mèdica.

El robot cirurgià de la NASA

Les característiques d'aquest dispositiu, el robot cirurgià, són bastant particulars, ja que sembla una liquadora a causa que el seu pes és d'uns 900 grams.

Compta a més amb dos braços instrumentals, els quals poden controlar-se a distància i ofereixen visió endoscòpica de l'anatomia en temps real.

La idea és que aquest equip sigui summament útil en els casos que l'astronauta no pugui tornar a la Terra d'una vegada.

Robot Mira
Robot Mira

Aquest robot cirurgià és conegut com "MIRA" i va ser desenvolupat per Virtual Incision i un equip de la Universitat de Nebraska Lincoln.

Es pot destacar que en principi aquest no va ser dissenyat perquè la NASA l'utilitzés, sinó que va ser pensat per destinar-lo a hospitals.

Per poder utilitzar-lo es col·loquen davant un monitor i es recorre a uns comandaments especials que permeten controlar el robot durant l'operació.

Aquest dispositiu serà posat a prova en l'ISS el 2024, la idea és poder comprovar si és viable a les missions tripulades a l'espai profund.

Per a les proves utilitzaran un caseller d'experiments, la idea és fer procediments quirúrgics entre els quals inclou el tallar teixit simulat i fins i tot aconseguir manipular objectes petits.

Un representant de Virtual Incision indica que amb MIRA estan fent un pas bastant gran quant a la cirurgia assistida per robot es tracta.

Això a causa que han obtingut resultats bastant positius en els assajos, pel que consideren que MIRA no només pot ser utilitzat en l'espai sinó en diferents parts del món.