Milions de transaccions, gestions i operacions van ser impossibles de realitzar durant un període de diverses hores dimarts passat a causa de la caiguda del sistema de Fastly, un dels principals proveïdors de la xarxa de distribució de continguts.

Caiguda massiva

Novament la fragilitat del sistema s'ha posat de manifest aquesta setmana amb la caiguda de milers de pàgines d'Internet com PayPal, Amazon, Twitch, Reddit, 'The New York Times', 'Financial Times', Le Monde', Spotify, així com el web del Govern britànic, entre altres.

Aquesta nova apagada es produeix després que al març ja caiguessin les principals plataformes socials a nombrosos països, en algunes zones fins a més de 14 hores, o que fa també algunes setmanes un incendi en un dels principals centres europeus d'arxivament de dades a Estrasburg posés en perill la seguretat i la possibilitat de continuar operant de nombrosos webs, e-commerce i un gran ventall de negocis digitals.

Sistemes híbrids

Després d'aquests nous incidents els experts apunten la importància de mantenir sistemes híbrids que combinin el físic i el virtual sense donar-li predominança a cap dels dos per l'alt impacte que poden tenir en àmbits com el financer. L'actual guerra a l'efectiu contribueix a una sobredependència dels sistemes de pagament digitals que com s'ha evidenciat en diverses ocasions presenten fallades i inseguretats en els seus sistemes.

Així ho adverteix també la població que prefereix usar l'efectiu en moments de crisi o incertesa, tal com revela l'increment de l'efectiu en circulació en un 11% el 2020 respecte a 2019, segons el BCE.

La coexistència dels mètodes digitals amb els diners físics, tal com advoca el Banc d'Espanya, cobra força especialment quan les tecnologies continuen demostrant vulnerabilitats i l'efectiu manté la preferència del públic i continua protagonitzant la gran majoria de transaccions en la zona euro.

Imatge principal: Ordinador portàtil. - Unsplash