Segurament hauràs escoltat alguna vegada que hauries de cobrir la càmera del teu ordinador portàtil perquè no t'espiï algun pirata informàtic o fins i tot alguna companyia. Hi ha persones que creuen que és molt important fer-ho i altres que senten que no es tracta més que d'un de tants mantres paranoics.

El cert és que la noció de cobrir la càmera del portàtil com a recomanació no és nova, encara que possiblement va adquirir més notorietat quan es va publicar una imatge en la Mark Zuckerberg, el CEO de Facebook, apareixia al seu despatx amb la càmera del seu ordinador tapada amb cinta adhesiva. A partir d'allà hi va haver una reguera d'articles, comentaris i especulacions sobre per què un dels homes més poderosos al món de la tecnologia no permetia que des de la seva càmera es veiés res. Al cap i a la fi, si algú hagués d'estar informat sobre assumptes com el de la seguretat o la prioritat, un d'ells seria Zuckerberg, sens dubte.

Dona portátil

Arran d'aquesta foto, es va anar coneixent que altres persones que ocupaven alts càrrecs també seguien aquesta pràctica. Fins i tot, un exdirector de l'FBI nord-americà va realitzar unes declaracions suggerint que l'enregistrament de la webcam d'un ordinador podria comparar-se amb no tancar convenientment la porta de casa per les nits.

Però, què cal témer?

Un dels principals arguments esgrimits pels qui creïn necessari anul·lar la càmera, és el del negoci il·legal de les filmacions secretes. Segons aquests postulats, un pirata informàtic podria capturar imatges sense ser percebut i gràcies a elles, buscar treure rèdit econòmic il·legalment, en general via extorsió, sobretot si les imatges obtingudes poguessin ser d'alguna manera comprometedores.

Podria passar una cosa semblant? És possible hackejar la càmera d'un ordinador de manera remota? No només podria succeir, sinó que s'han donat casos, alguns d'ells de certa notorietat. Encara que la bona notícia és que és bastant poc probable. Per dur-lo a terme, un pirata hauria de poder tenir l'oportunitat d'instal·lar a distància un programa informàtic al teu ordinador, fet que seria possible si, per exemple, fessis clic en un enllaç d'algun correu electrònic malintencionat que haguessis rebut. L'altra possibilitat passa perquè algú instal·li aquest programa d'espionatge presencialment al teu dispositiu, la qual cosa encara és més improbable.

A partir d'allà, si deuries o no cobrir la càmera del teu ordinador queda més a la teva elecció que a una amenaça real i habitual. Al cap i a la fi, la seguretat ha de veure moltes vegades amb una sensació particular, més que amb un perill imminent.

En tot cas, mai no està de més redoblar les mesures de seguretat i a més del recurs de posar una cinta a la càmera, pots seguir els següents consells.

Apagar l'ordinador

Quan no estiguis utilitzant-lo, apagar l'ordinador és una bona idea per molts motius. I entre ells, està com és lògic, impedir que la càmera sigui activa i, per tant, gravant.

Habilitar la protecció contra el codi maliciós

Tenir una protecció antivirus és important, però molts dels programes antivirus no estan equipats per detectar programari espia o codi maliciós relacionat amb la webcam. Per això, instal·lar seguretat addicional amb protecció antiprogramari espia és convenient.

Hacker

Canviar aquesta contrasenya

Sabies que la teva càmera pot tenir una contrasenya? Les webcams que es connecten directament a una xarxa wi-fi tenen una pàgina de configuració protegida per contrasenya i una font de vídeo. Si no saps que això és així, probablement no hagis pres el temps per canviar-lo. Amb el nom d'usuari i la contrasenya predeterminats encara vigents, és molt més fàcil per a un hacker obtenir accés a la teva càmera.

Els correus electrònics sospitosos

Si reps un email d'un remitent desconegut procedeix amb cautela. Si té un fitxer adjunt, pot contenir un arxiu perillós capaç de col·locar codi maliciós de webcam al teu ordinador. Fins i tot hauries d'anar amb compte reps un correu electrònic que sembla haver estat enviat des de fonts fiables. De vegades, aquestes poden ser estafes de phishing que et demanen que facin clic en un enllaç o revelin dades personals.