Els avisos de les grans empreses del sector –especialment Repsol- sembla que estan fent que el Govern que presideix Sánchez comenci a replantejar-se taxes com l'impost que es va crear per a (en teoria temporalment) gravar els beneficis extraordinaris de les energètiques a conseqüència de l'alça de preus que es va registrar arran de la Guerra d'Ucraïna. La pervivència d'aquesta taxa posa en perill inversions milionàries

Director executiu repsol josu jon imaz
 

Què diu ara l'Executiu?

Segons Teresa Ribera, la ministra del ram, no fa falta eliminar la taxa de moment, però sí "determinar" si "continuen existint o no aquests beneficis extraordinaris que s'intentava identificar amb aquesta figura. La fiscalitat habitual de pot corregir, però ja no estem parlant de beneficis extraordinaris, sinó d'una altra cosa. Estem analitzant les referències fàctiques, les necessitats i la millor manera de resoldre aquest assumpte des del punt de vista de repartiment de beneficis i costos", explica.

A més d'identificar beneficis extraordinaris, cal ser conscients que "és imprescindible una reinversió massiva per a la transformació del sistema energètic" i que com més aviat millor s'aconsegueixi fer aquesta transició, "més estables, predictibles, nets i assumibles seran els preus de l'energia", ha dit.

Tracte especial per a les inversions

El que planteja ara el Govern és valorar de manera diferent cada euro que s'inverteixi en renovables i descarbonització, ja que s'entén que impliquen estalvis que beneficiaran a la "balança comercial". Sigui com fos, sembla que les declaracions de Brufau i Imaz han fet que a algú li comencin a tremolar els genolls. Només en el cas de Repsol, perillaven projectes a Tarragona, Cartagena i el País Basc. Brufau va ser clar: si determinades taxes es mantenen, la companyia començarà a valorar altres ubicacions per desenvolupar-los.