Sense millors xarxes de distribució, la transició verda no serà possible. A tot Europa, la capacitat de producció d'energia solar supera ja la de centrals tèrmiques i el 2030 es compta que s'assoleixin els 600 GW. I fan falta xarxes més capaces.

Xarxes pensades per a sistemes de generació centralitzats

Les xarxes de distribució d'Europa i els Estats Units es van concebre al seu dia per a sistemes de generació centralitzats, però la revolució verda canvia el paradigma. Ara ja no tenim unes quantes de tèrmiques i nuclears molt potents repartides pels diferents territoris. El que hi haurà d'ara endavant seran instal·lacions de mida mitjana i petita distribuïdes de manera capital i les xarxes de distribució hauran d'adaptar-se. Les xarxes actuals estan congestionades i aquesta situació llasta el desenvolupament de nous parcs solars fins a laminar l'avantatge competitiu que aquests puguin tenir. Així ho consideren, almenys, des d'Eurelectric i SolarPowe Europe, dues de les patronals elèctriques més importants del continent.

EuropaPress 4998467 tenico magtel controla instalacion plaques solars autosuficiència
 

"El sistema energètic està canviant ràpidament, per la qual cosa necessitem un enfocament nou i proactiu en modernitzar i expandir la nostra xarxa elèctrica. Això significa dissenyar plans de xarxa amb un enfocament renovable més sòlid que consideri horitzons temporals més amplis i se centri en àrees de baixa tensió més detallades, on la majoria de les connexions fotovoltaiques tenen lloc," va dir Kristian Ruby, Secretari General d'Eurelectric.

Què es pot fer?

Ambdues associacions consideren que els Estats membres s'han d'assegurar que la planificació de la xarxa sigui integral, reconeixent les necessitats d'expansió de la infraestructura, la digitalització i la implementació de flexibilitat a la xarxa. En aquest context, el paper de la Comissió Europea és clau: ha d'optimitzar les connexions a la xarxa i aconseguir una integració "més ràpida" de la solar fotovoltaica. Avui, les regles de connexió a la xarxa difereixen considerablement entre fora i dins dels països de la UE, especialment a nivell de baixa tensió. Amb aquesta finalitat, "s'han d'establir reglaments nacionals per descriure procediments, detallar terminis i explicar els rols dels actors rellevants". Alhora, és necessari comunicar de manera clara als operadors quina capacitat de xarxa queda disponible ja que, amb això, aquests podran decidir de manera més eficient les ubicacions de nous projectes. L'intercanvi d'informació, consideren, és millorable i la transparència, també. El creixement solar d'Europa, conclouen, "depèn d'una infraestructura elèctrica adequada per al seu propòsit". Per això, des de les dues patronals s'insta els responsables polítics a millorar el paper fonamental de la xarxa en l'habilitació de la descarbonització d'Europa, expandint la seva capacitat, simplificant els permisos i invertint en la seva digitalització.