Allò de la Intel·ligència Artificial –o almenys aquesta encarnació (o quelcom) de la mateixa que són els aplicadors conversacionals- és un no parar i, així, després que faci setmanes que ChatGPT ens porto a tots pel carrer de l'amargor, ara Google es treu de la màniga una altra aplicació del mateix tipus anomenada Bard.

Google
 

Motor conversacional

Com ChatGPT, Bard és un motor conversacional i, de la mateixa manera que fa el seu predecessor, respon de manera formalment més o menys correcta a qualsevol pregunta que se li formuli. Amb això, Google espera conjurar el risc de migració massiva d'usuaris des del seu cercador cap a la nova eina. A Bard se li dona suport, expliquen des de Google, en un model de llenguatge denominat LaMDA que la firma utilitza des de fa dos anys, però sense que fins ara s'hagués utilitzat per articular un programari conversacional.

Més del mateix

Per si mateix, BArd no deixa de ser cap altra versió de ChatGPT, però té un avantatge: disposa d'una base de dades molt més gran que la del seu adversari i, per tant, pot oferir millors respostes. A això cal afegir-lo que, expliquen des de Google, precisa d'una potència de càlcul menor i que Google, a més, disposa de servidors més potents que ChatGPT, que manca a la seva base de dades d'informació anterior a 2020. L'últim que han fet els seus promotors, això sí, és interessant: l'han integrat a Bing, el cercador que, se suposa, és l'alternativa a Google. De veritat algú creu que preferirem parlar amb un Xat, s'anomeni com s'anomeni, a buscar nosaltres mateixos les respostes? Al final, amb tot això de l'IA passarà el mateix que succeïa en videoclubs i succeeix encara en biblioteques i llibreries: el món es divideix entre els que li demanen a un altre que busqui per ells i qui, per la raó que sigui, no volem renunciar al plaer de trobar nosaltres. Ja ho deia Enrique Bunbury: fàcil és buscar i, també, fàcil és no trobar però no és això allò veritablement fascinant?