El celebèrrim pintor Francisco de Goya està, des d'aquest mes de març i de la mà de la Fundació aragonesa que porta el seu nom, més a prop dels escolars gràcies als dibuixos animats presentats en forma de curtmetratge. L'obra es titula Goya va ser un famós pintor i gravador i se sumeixi a una altra peça similar també produïda per la Fundació Goya a l'Aragó titulada Em pots dir Goya que es va presentar ara fa un any.

1200px Goya selfportrait
 

Aniversari

La Fundació celebra d'aquesta manera el 278 aniversari del naixement del pintor, que es commemora el 30 de març, i amplia la seva oferta educativa sumant un nou recurs didàctic destinat a l'alumnat d'Educació Primària. L'objectiu d'aquesta peça audiovisual és donar a conèixer les tècniques de gravat fetes servir per l'artista d'una forma amena i divertida, per endinsar-se en el ric llegat artístic del pintor. A tall de storytelling, un Goya en primera persona explica tots els continguts (context històric, artístic, cultural, característiques de les obres) combinant una atmosfera dibuixada amb la presentació dels seus gravats reals. Un recurs didàctic molt atractiu visualment per als més petits.

El vídeo descriu qui va ser Francisco de Goya, quan va viure, la transcendència i característiques dels gravats, el procés creatiu i el seu contingut innovador. Al llarg del curtmetratge es descriuen les tècniques d'aiguafort, aiguatinta, la litografia i es mostren les sèries: Còpies de Velázquez, Capricis, Desastres de la Guerra, Tauromàquia i Disbarats. Amb la peça, expliquen els seus creadors, "es tracta de despertar la curiositat dels alumnes pel personatge de Goya i que aprenguin a identificar les seves obres, així com conèixer aquesta tècnica en la qual l'artista va ser tan innovador. Aquest format permet que els escolars facin partícips les seves famílies dels continguts tractats i comparteixin l'interès per la vida del pintor, de manera que també els animi a visitar els museus, sales o monuments on es conserva la seva obra."

goya2
 

Ja disponible

El curtmetratge està il·lustrat per l'artista saragossà David Guirao i presenta un recorregut cronològic locutado (i subtitulat) en primera persona per l'actor Juan Luis Pérez, del Teatre La Clac, utilitzant com a principal fil narratiu els gravats de Goya. La Fundació posa tots els curtmetratges a disposició de pares tutors i dicentes al seu web i el seu canal de Youtube. Ben aviat, la Fundació vol presentar una nova versió d'aquests materials adaptades amb pictogrames perquè en puguin gaudir també les persones que experimentin algun tipus de dificultat comunicativa permanent o puntual.