De moment, i des d’aquest mes de maig, Catalunya disposa d’un document denominat Estratègia Catalana de Biogàs 2024-2030 que detalla el seguit d’actuacions que el Govern hauria d’impulsar per aconseguir que la producció de gas mitjançant residus orgànics esdevingui una indústria important al territori. A més, existeix fins i tot una dotació econòmica (3 MEUR) per aconseguir que el gas que es produeixi (biometà) pugui injectar-se a la xarxa de gasoductes. Servirà tot plegat per aconseguir assolir els ambiciosos objectius que el Govern planteja? Arreu d’Espanya (Catalunya especialment) el grau de desenvolupament de la indústria del biogàs és molt millorable.

biogas
 

Objectius

Entre els objectius que es fixen al document figuren assolir la gestió per a la producció de biogàs de 8,5 milions de tones de materials orgànics, tres vegades més que en l’actualitat i multiplicar per 3,3 la producció d’energia primària del biogàs (fins a 2 TWh a l’any). Aconseguir-ho, i així es detalla, serà impossible sense la instal·lació de fins a 246 MW de potència amb biogàs, que equivaldrien a unes 12 noves plantes cada any d’aquí al 2030. S’estima una inversió necessària de fins a 2.280 milions d’euros, fonamentalment d’iniciativa privada, i la generació d’uns 460 llocs de treball directes i de 1.100 d’indirectes.

Ajuts

Per aconseguir-ho, el Govern ja ha obert una línia d’ajuts dotada amb 46 milions d’euros destinada a impulsar la instal·lació de plantes de biogàs a les explotacions agràries petites i mitjanes prioritàriament. L’Estratègia catalana del biogàs 2024-2030 s’emmarca en la transició de Catalunya cap a un nou model energètic més net, sostenible, democràtic i just, que pretén assolir la neutralitat climàtica l’any 2050, que està caracteritzada en la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, i també en el Full de ruta de l’economia circular. A més, permet al sector agroalimentari trobar alternatives per a una gestió més sostenible dels seus residus i diversificar la seva activitat.