Deien de Napoleó que, mentre va exercir com a emperador, acostumava a dir que, en el cas algú volgués demorar eternament la solució de qualsevol assumpte, no hi havia res millor que activar una comissió que se n’ocupés del tema. Això, precissament, és el que acaba d’aprovar la Generalitat: la creació d’una Comissió d’Intel·ligència artificial que, des de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, treballarà per introduir aquesta nova tecnologia als diferents organismes i departaments de la Generalitat. Així, el Govern aspira a deixar en mal lloc a Napoléon i la seva frase, donat que, amb la iniciativa, dota l’Administració catalana i el seu sector públic “d’un marc organitzatiu transversal per coordinar els diferents àmbits on s’ha d’aplicar la IA en la prestació dels serveis públics”. Tot plegat  s’emmarca en l’estratègia de IA de la Unió Europea i dona continuïtat a l’Estratègia de IA CATALONIA.AI, que es va posar en marxa el 2020.

inteligencia artificial futuro prediccion
 

Objectius

La Comissió vetllarà pel compliment normatiu, la protecció de dades personals i l’ús ètic dels sistemes d'IA, i pot elevar les qüestions ètiques que es plantegin al Comitè d’Ètica de les dades de la Generalitat de Catalunya, entre altres funcions. L’organisme també es configura com el fòrum de debat on compartir coneixement i experiències d’implementació en aquest àmbit i establir els mecanismes de cooperació i coordinació entre els principals actors implicats en el desplegament de serveis d’IA. En aquest sentit, s’ha establert la participació de tots els departaments de la Generalitat i altres ens implicats en el desenvolupament tecnològic dels sistemes d’IA, com ara el Centre de Telecomunicació i Tecnologies de la Informació, el Consorci Administració Oberta de Catalunya o l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Registre de sistemes d’intel·ligència artificial

Alhora, la Generalitat impulsa igualment la creació del Registre de sistemes d’intel·ligència artificial de l’Administració. El instrument es defineix com a eina “essencial de garantia en la supervisió prèvia a la posada en funcionament i ús dels sistemes d’intel·ligència artificial” i té per objectiu “integrar la informació tècnica i funcional relativa als sistemes d’ús d’intel·ligència artificial i altres algorismes que empri l’Administració de la Generalitat en els seus serveis públics.