D'entre els recursos a què Espanya pot recórrer per completar la revolució verda, la producció de biometà és un dels menys aprofitats malgrat que el país té potencial per produir 120 TWh d'aquest gas el 2050 i convertir-se amb això en el tercer productor d'aquest gas renovable a la Unió Europea. Mentre avancen diferents projectes, amb l'esborrany de la revisió del PNIEC ja publicat sense que el sector estigui molt satisfet, i a l'espera de com actuarà el pròxim Govern d'Espanya en relació amb aquest valuós potencial de producció d'energia, dues empreses europees capdavanteres del sector del biometà (FNX i CycleØ) reafirmen el seu compromís amb el biometà espanyol amb una inversió milionària en el País Basc.

Edifici Artea(1)
 

2,4 milions per disposar en propietat del seu centre d'operacions

FNX, empresa especialitzada en disseny, fabricació, instal·lació i gestió d'equips de biogàs i liqüefacció de biometà, i CycleØ, grup empresarial productor integral de biometà compromido destinat a automoció i a la xarxa gasista del qual FNX forma parteix, acaben d'adquirir en propietat l'edifici que ocupava FNX com a seu des de fa quinze anys. L'immoble, de més de 7.000 metres quadrats s'ubica a Artea (Biscaia, entre Llodio i Durango) i era fins ara propietat d'una entitat bancària a la qual FNX pagava un lloguer. La compra s'ha formalitzat per 2,4 milions d'euros. A aquesta xifra se li sumarà el que s'hagi d'invertir per realitzar diferents millores a l'edifici, per a la qual cosa es comptarà amb proveïdors de la zona.

"La nostra instal·lació a Artea és on dissenyem, fabriquem i provem rigorosament les nostres unitats modulars de purificació de biogàs i liqüefacció de biometà de petita i mitjana escala per garantir qualitat, facilitat d'instal·lació i màxima eficiència", explica Íñigo Güemes Oria, Director Industrial de FNX. L'empresa ha estat fabricant equips modulars de liqüefacció de gas natural durant més de 15 anys i, el 2019, va centrar la seva experiència a la producció de gas natural renovable i es va convertir en la primera empresa al país en desenvolupar la seva pròpia tecnologia de purificació. FNX forma part del grup CycleØ des de 2022

Liqüefacció de biometà
 

A 30 km de Bilbao

L'edifici està situat a menys de 30 quilòmetres de Bilbao i ha estat la seu de FNX al llarg dels seus 15 anys d'història. Amb la compra, FNX i CycleØ confirmen el seu compromís amb Espanya i activen, expliquen, una inversió a llarg termini en la regió que servirà com a "base sòlida" sobre la qual expandir les seves operacions al país i la UE. "Aquesta adquisició reforça el nostre compromís amb la comunitat local i amb Espanya en el seu conjunt", assenyala Jordi Berengué Piqué, Director Gerent de FNX. A l'esborrany de la revisió del PNIEC es contempla una producció anual de 20 TWh anuals de biogàs el 2030, però des del sector es recorda que la xifra equival a "un 2%" del consum actual de gas. Al PNIEC original, la previsió de biogàs per a 2030 era de 10,4 TWh. Per això, Sedigas considera que, atès el potencial productiu que existeix, el Govern ha estat "poc ambiciós" i que, a més, no alinea les seves previsions amb els objectius fixats per la UE, que contempla cobrir entorn d'un 10% de la demanda de gas natural amb metà d'origen biològic. Veurem com es posiciona el proper Executiu, sigui quin sigui.