No és un sector clau per a l'economia com el del transport marítim, però sí que és motor d'innovació i, en territoris com Catalunya, és també un important actiu per a zones costaneres en les quals, de no existir aquesta indústria, el monocultiu turístic seria ple amb els consegüents efectes negatius. Parlem de la nàutica recreativa i d'un afany, el de descarbonitzar-se, en el qual té un aliat: la Generalitat.

Organisme
Segons la Generalitat, el futur de la nàutica recreativa catalana té a veure amb la descarbonització i, per assolir-la, ha constituït fins i tot un organisme: la Taula del Sector Estratègic de la Descarbonització de la Nàutica. Es tracta de la la primera iniciativa publicoprivada que s'activa per fomentar l'ús de nous combustibles renovables aplicats a la nàutica i que inclou a tots els agents implicats en la cadena de valor. La taula està impulsada per la Generalitat de Catalunya a través d'ACCIÓ -l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball- , l'Ajuntament de Barcelona i compta|explica amb la coordinació de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i el suport de Barcelona Clúster Nàutic. El seu acompliment previst s'estructurarà en tres àrees: l'electrificació, els nous combustibles renovables aplicats a la nàutica i l'hidrogen.
Les embarcacions d'esbarjo, primer objectiu
De moment, el primer objectiu són les embarcacions d'esbarjo, un àmbit molt atomitzat amb petites empreses a Catalunya. Ja a llarg termini, s'explorarà el sector marítim professional de transport de mercaderies i persones. L'objectiu, doncs, és articular i enfortir l'ecosistema de la nàutica al llarg de tota la cadena de valor del sector, des de la construcció, la reparació, el management i lloguer, fins a la gestió d'infraestructures portuàries. Arribarà, mai millor dit, la iniciativa a bon port?