Hi ha qui, en lloc d'anomenar-lo carilló, prefereix denominar-lo orgue aeri o orgue de campanes, però és el mateix en essència: un instrument de percussió que inclou un joc de campanes disposades en escala musical i que es colpegen amb un martell. Els més antics funcionaven a mà i els actuals, mitjançant teclats que no són res més que simples jocs de palanques. Des de finals del segle XV són així a tot Europa i aquesta segona quinzena de juliol —en concret els dies 14, 15, 16, 21, 22 i 23— Barcelona acull la XXX edició del Festival Internacional de Carilló. L'assistència és gratuïta, amb reserva prèvia.
Al Palau de la Generalitat
El Festival se celebra al Palau de la Generalitat i els espais idonis per escoltar les melodies són el Pati dels Tarongers i la Galeria Gòtica. En aquests dos punts, l'organització té previst instal·lar-hi pantalles des de les quals es podran veure els teclats de l'instrument i els músics.

Concerts
En total, s'han previst sis concerts. El festival arrenca amb Anna Maria Reverté (carillonista titular del Palau de la Generalitat), Maria Lluïssa Beltran i Jaume Feliu el dia 14, continua amb la nord-americana Margaret Pan el dia 15 i després amb el belga Marc Van Bets el 16. El dia 21 arriba el torn de l'holandès Boudewijn Zwart, el 22 actua l'australià Thomas Lauey, per al 23 s'ha preparat una actuació de la carillonista titular del Palau Anna Maria Reverté acompanyada del seu pare, el clarinetista Alfons Reverté. Els acompanyen el percussionista aragonès Juan Francisco Ruiz i el pianista Blai Ciurana.
El carilló del Palau de la Generalitat es va estrenar el 1976 per substituir-ne un altre de més petit que es va instal·lar el 1927. Consta de 49 campanes de bronze que pesen gairebé 5.000 kg i funciona gràcies a un teclat i un pedaler manuals. Al costat dels carillons que funcionen amb teclat, n'hi ha altres d'automàtics que reprodueixen melodies simples. A tot Espanya, els únics carillons de concert que existeixen es troben a Barcelona (Palau de la Generalitat), Còrdova (Parròquia de San Pablo), San Lorenzo de El Escorial (Monestir de El Escorial), Terrassa (mNACTEC), Vila-real (Basílica de Sant Pasqual) i Saragossa (Diputació Provincial). Els carillons mecànics són prop d'una trentena. Sis són a Catalunya, dotze al País Valencià, tres a la Comunitat de Madrid, dos al País Basc, dos a Castella i Lleó i un a Castella-la Manxa.
