Fa anys que es parla d'ells com a alternativa proteínica i solució a la crisi alimentària i ja els tenim aquí: una empresa de Salamanca anomenada Tebrio, vol elaborar farines amb aquests animals per destinar-les al consum humà i animal.

Tenebrio molitor
Tenebrio molitor

Per a pinsos (i més coses)

L'insecte triat es diu Tenebrio molitor o, si es prefereix, el cuc o escarabat de la farina. Se li diu cuc, clar, quan és només una larva i escarabat en la seva forma adulta i, pel que sembla, la forma larvària és la més interessant per a usos alimentaris. Sigui com fos, el cert és que l'Agència Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA) va autoritzar ja a la primavera de 2021 el seu consum com a aperitiu –en forma d'insecte sec- o com a ingredient de galetes, pastes o pols proteics. O sigui: en forma de farina i molt.

L'empresa Tebrio, fins ara, s'ha dedicat a comercialitzar proteïnes derivades de l'esmentat insecte per elaborar pèptids capaços de controlar els nivells glucèmics de persones amb diabetis que podrien arribar a eliminar la insulinodependència i altres aliments dels denominats funcionals, que són aquells que n'afegeixen a les seves qualitats nutricionals altres de vinculades a la salut. Ara, Tebrio vol fer un salt qualitatiu i proposa de començar a elaborar aliments destinats al consum humà perquè els animals, en concret des de 2017, ja poden alimentar-se de pinsos elaborats amb aquest cuc. Porcs, gallines i truites mengen ja des de fa anys farina de cuc. Fins al teu gos, si menja penso, ingereix lípids extrets de la farina que s'elabora amb aquests simpàtics (per dir alguna cosa) cucs.

Molts avantatges

I és que allò de menjar insectes, diuen des de Tebrio, és una meravella: s'alliberen milions d'hectàrees de cultiu, s'evita dependre de grans productors de cereals com Rússia o Ucraïna i fins i tot ens fan falta menys fertilitzants. Fins i tot gasoil s'estalvia, perquè no s'ha de conrear res i una granja de cucs n'ocupa poc. Les larves de l'escarabat de la farina tenen un elevat contingut en proteïnes i àcids grassos essencials i són, expliquen, "altament digeribles". Apetitosos, no obstant això, no semblen, encara que transformats en farina, no ens n'adonarem.