Vivim en un món en el qual cada vegada sembla haver-hi més consciència per l'ecològic, el reutilitzable i el sostenible. No es pot dir que una majoria de la població hagi apostat per aquests aspectes o altres que van en la mateixa línia, però la conscienciació més gran| l'educació que reben les noves generacions en aquest sentit conviden a ser optimistes de cara al futur. No en va ens estem jugant el futur del nostre planeta.

I com no podia ser de cap altra manera, al món tecnològic també hi ha aquesta preocupació. Potser més per part dels usuaris que dels mateixos fabricants, però afortunadament van sorgint excepcions entre aquests últims que convé conèixer perquè no apareixen habitualment en les informacions del sector.

Per això val la pena parlar dels mòbils Fairphone –la traducció dels quals podria ser la de "telèfon just" – el fabricant dels quals donava compte fa unes setmanes del llançament del seu nou model: el Fairphone 3.

L'ètica per bandera

 

La sèrie Fairphone és, molt possiblement, l'única línia de smartphones l'enfocament de la qual estigui dirigit a una producció el més ètica possible. Han passat ja dos anys des que sortís al mercat el Fairphone 2, el model anterior, i amb aquesta tercera versió, els productors han volgut anar un pas més enllà per apropar-se el més possible als seus objectius.

 

Com passava amb la segona versió, el Fairphone 3 és un mòbil de disseny modular i producció ètica. El telèfon està compost per sis parts modulars que es poden canviar amb facilitat, de manera que les peces retirades puguin ser reparades. Ara, a més, amb l'arribada del nou model, s'ha anunciat que la venda d'auriculars modulars com a accessori que també pot ser reparat.

Modulable

Sobre els materials utilitzats a la producció del Fairphone 3, el fabricant afirma que tant el tungstè com l'estany són d'origen responsable i lliure de qualsevol tipus de conflictes. Els plàstics i el coure són reciclatges i l'or, obtingut en un mercat de comerç just. Respecte a un mineral que causa tanta polèmica com és el cobalt, asseguren estar treballant en establir iniciatives per obtenir-lo en les millors condicions.

Referent al reciclatge, Fairphone dona suport a programes de recollida en països del tercer món i recompensa econòmicament els compradors dels seus mòbils per utilitzar el programa oficial de reciclatge per intercanviar els seus mòbils antics.

Però no queda tot només als materials, perquè des de Fairphone estan establint maneres d'arribar a acords amb Arima –la companyia de l'acoblament final dels telèfons– a fi de tancar la l'escletxa existent entre el salari mínim del país i el que perceben els treballadors com a base a la fàbrica.

 

Com és el Fairphone 3

 

Les característiques del Fairphone 3 no tenen res d'especial si les comparem amb les dels mòbils que han sortit en els últims temps al mercat. De fet, es podria dir que es tracta d'un mòbil de gamma mitjana més aviat normal.

Quant a les càmeres, en té una de frontal per a selfies de 8 MP i la posterior només compta amb una lent de 12 MP. La bateria és de 3.000 mAh i compta amb càrrega ràpida. Disposa de NFC i va equipat amb la versió Android Peu com a sistema operatiu, si bé sembla que és un dels candidats a rebre en el futur una actualització a Android 10.

Frontal i posterior

El Fairphone 3 val 450 euros i, per tant, és una mica més car que els seus competidors quant a caracterísiticas. Però com passa amb tots els productes que aposten pel matís ètic a la seva producció, és normal que calgui pagar un lleuger sobrepreu.

Es pot precomprar ja des de la seva mateixa pàgina web i estarà disponible a finals del mes d'octubre.